VW Jetta '80 Gaz/Benzynka Problem...

09 Wrz 2006, 15:06

Witam...

...jestem posiadaczem w/w autka i posiadam jak widać pewien problem.
O co mi chodzi? Otóż, od pewnego czasu mam dziwne problemy z obrotami w samochodzie :/. Kiedy odpale samochód z gazu obroty wynosza średnio 900-1100 więc chodzi wspaniale. Lecz kiedy silnik się rozgrzeje, czy też pojeżdże ponad 60 km/h i puszcze noge z gazu wrzucając przy tym na luz obroty dziwacznie maleją. Spadają poniżej 900. Im szybciej go rozpędzę tym mniejsze obroty, aż w końcu gasnie. Gaśnie także przy zjeżdżaniu z górki :/ Co innego dzieje sie na paliwie nie ważne jest czy mam rozgrzany silnik, czy też jadę. Kiedy włączę na paliwo i przytrzymam pedał gazu, wszystko gra. Jednakże kiedy puszczę gaz, czy też wrzucę ten bieg jałowy autko automatycznie gaśnie. co tutaj zrobić ?!? Narazie radzę sobie jeżdżąc poniżej 50 na gazie, ale niezbyt długo bo jak się dobrze rozgrzeje to msuze noge na gazie trzymać i powyżej 1500 obrotów bo inaczej zgaśnie :/ Pomoże ktoś??

P.S. Aha, ostatnio alternator mi pada, jego ładowanie jest w przedziale 12-13 :/ czy to może być przyczyną ??

Pozdrawiam
Phoenix
Nowicjusz

• 09 Wrz 2006, 20:36

masz problem z gaźnikiem,i tu szukałbym przyczyny.
    napisz jaki masz silnik czyli kod silnika
    pozdro 8)
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

17 Wrz 2006, 07:34

Chyba jednak alternator. Nie jestem wykwintnym znawcą tematu, ale tak mi się wydaje. Z resztą trzeba go i tak wymienić zanim "padnie" gdzieś na expressway i trzeba będzie wołać towing.
    Paolotp
    Nowicjusz

19 Wrz 2006, 20:55

Wymieniłem alternator i o dziwo zaczął normalnie działać ... Chodź wszyscy moi znajomi twierdzili że on wogólę nie wpływa na obroty silnika, a tu psikus... działa ... ;] dzięki ...
    Phoenix
    Nowicjusz

20 Wrz 2006, 08:17

Witam ponownie!!! Bardzo się cieszę, że mogłem się przydać choć troszkę. Nie znam się za bardzo na samochodach, ale naprawiałem amatorsko kilka motocykli przed laty i tak mi się wydawało. Widzisz, czasem tak jest, że ktoś ma potężny zasób wiedzy i doskonały sprzęt, a i tak szuka okrężnymi drogami. Znam takich. Ja jetem praktycznie amatorem, ale miałem podobne problemy -motor gasł, bo był słaby akumulator, a aleternator działa trochę niestabilnie na niskich obrotach i czasem przerywa. U Ciebie było inaczej, ale podobnie. POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE I DZIĘKI ZA PRZEKAZANIE MI TEJ MIŁEJ WIADOMOŚCI!!!
    P.S. Przepraszam, ale myślałem, że mieszkasz w Phoenix, a to tylko Twój nick. Zorientowałem się dopiero, jak wysłałem wiadomość. POWODZENIA!!!
    Paolotp
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Pojazdy wojskowe MAN i STAR
      MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...