VW Jetta A5,Skoda Octavia II,Toyota Avensis czy jeszcze coś innego.

02 Kwi 2017, 21:18

Witam
Moja Honda Civic 1996 już powoli szykuje się do odstawki,nie mogę na nią narzekać.Przez te 10 lat spisywała się dzielnie,ale nadchodzi czas nieuchronnego
rozstania.
I powstał dylemat, co kupić aby być zadowolonym.
Jazda głównie po mieście,3-4 razy dłuższy wypad np.nad morze.
Miałem Liftback-a i teraz chciałbym coś większego w podobnym stylu.
Oto moje propozycje;
Skoda Octavia 1,6 MPI lub 1,9 TDI
VW Jetta 1,6 lub 1,9 TDI tu wiadomo że sedan.
Toyota Avensis 1,8 lub 2.0 D
Kia Ceed 1.6 CRDI kombi
Sam nie wiem w co uderzać,benzyniak wiecej spali,ale koszty ewentualnych napraw dużo mniejsze.
Napiszccie co o tym sądzicie.

-
bRODA13
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 10 2003
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda Civic
Silnik: 1.4 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

02 Kwi 2017, 21:38

Skoro jeździsz przeważnie po mieście to nowoczesny Diesel odpada. Tylko benzyna. Diesel jeździłby przeważnie nienagrzany (potrzeba ok. 10 km, albo i więcej zależnie od warunków, aby zagrzać zimny silnik Diesla). Jeżeli ten Avensis z Twojego zestawienia to T25 (druga generacja) to silnik 1.8 miał z początku wadę - brał olej, co poprawiono po modernizacji (rocznik 2006 i nowsze).
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...
    Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...