VW LT 31 2.4 Benzyna z gazem. Problem z odpaleniem.

20 Kwi 2008, 20:05

Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem vw lt31 2.4 benzyna z gazem.auto na gazie chodzi dobrze chociaż fajczy ze 20 litrów tego trunku.słyszałem że powinno mu wystarczyć 15litrów.ale główne pytanie dotyczy odpalania.odpala się na benzynie samoczynnie (sterownik stag 100)auto na jednopunktowym wtrysku.musze długo krecić ok 5-10 sekund,pojawia się czarny dym zapali po chwili zgasnie chyba że zdąży się włączyć gaz to już jest bajka chodzi dobrze i znika czarny dym.jak samochód jest zimny odpala na benzynie od dotknięcia. I jeszcze jedno pytanie jak w takiej instalacji można regulować dawkę gazu i wpłynąć na zminiejszenie zużycia .ekonomiczna jazda nie przynosi efektu mam wrażenie że czy jadę 80 czy 130 auto zasysa tyle samo gazu na 100 km.pozdrawiam
MARIO
balsek
Nowicjusz

Miejscowość: Węgorzewo

21 Kwi 2008, 10:46

Trzeba sprawdzić wtryskiwacz czy nie jest zapieczony i kąt wyprzedzenia zapłonu.Warto też zainteresować się czujnikiem temperatury ECM.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Maj 2008, 20:19

TROCHĘ POJEŻDZILEM I OKAZAŁO SIE ŻE JAK AUTO JEST CIEPŁE MUSZE PRZEŁĄCZYĆ RECZNIE NA GAZ PRZY ODPALANIU I ODPALA JAK TRZEBA.NIE JESTEM PEWIEN ALE WYDAWAŁO MI SIE ŻE NA POCZĄTKU STEROWANIE DZIAŁAŁO TAK ŻE JAK BYL CIEPŁY TO AUTOMATYCZNIE ODPALAŁ SIĘ NA GAZIE(STEROWNIK STAG 100) A TERAZ ZAWSZE ZACZYNA OD BENZYNY I WTEDY WYSTEPUJĄ PROBLEMY TO ZNACZY DŁUGO KRĘCE I SIE JAKOS TAK DŁAWI JAK BY GO ZALEWAŁO POJAWIA SIE CZARNY DYM. MAGIK U KTÓREGO LECZE SWOJE AUTO POWIEDZIAŁ ŻE WTEDY AUTO ODPALA NA MIESZANCE BENZYNY I POZOSTAŁEGO W PRZEWODACH GAZU I STĄD TE PROBLEMY. ZUŻYCIE NA POZIOMIE 18.5L GAZU PRAWIE MNIE ZADOWALA.WYMAGAŁO TO USTAWIENIA JAKIEGOS PARAMETRU W STEROWNIKU ZNACZNIE PONIZEJ NORMALNEGO STANU TAK POWIEDZIAŁ MAGIK.POZRAWIAM :D
MARIO
balsek
Nowicjusz

Miejscowość: Węgorzewo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus ogłoszony najbardziej niezawodną marką
    Brytyjski portal oferujący porady dla konsumentów Which? przygotował ranking niezawodności marek samochodowych. Pierwsze miejsce zdobył Lexus. To kolejna z wielu nagród, którymi w tym roku wyróżniono ...