VW Lupo Problem (chyba komputer)

18 Wrz 2007, 13:33

Witam mam problem z VW Lupo !! problem jest następujący|: podczas jazdy samochód w pewnej chwili nie reaguje na pedał gazu czyli po prostu nie jedzie ;| początkowo myślałem że mam jakieś zanieczyszczenia w baku wiec bak został przeczyszczony itd. ale problem po przejechaniu paru km ponowił sie zajechałem do stacji kontroli pojazdów podłączyli auto do komputera powyczyszczali błędy bo jakieś były w systemie i dzisiaj po przejechaniu kilkunastu km problem ponowił sie ;| jak już auto mi sie zatrzyma to wiecej nie odpali chyba że odczekam ok 2 dni potem odpali na 3-5 km i znowu to samo ;/ nie wiem co jet przyczyna chyba muszę jechać do serwisu VW ale on jest ok 100 km od mojej miejscowości
Miał może ktoś taki problem ze swoim samochodem ?? Silnik 1,2 TDI 2001r.

góry dzięki za pomoc
cenkus
Nowicjusz

• 18 Wrz 2007, 20:12

Pojechałes do stacjio kontroli pojazdów i.... wyczyściłes błędy.A jakie to błędy były?Ta wiedza jest podstawą naszej pomocy.Bo to,że silnik przestaje reagować na pedał gazu,to zbyt ogólny temat.Przyczyną może być wszystko co najwazniejsze - układ zapłonowy i układ zasilania.Może to też być nawet układ wydechowy.Dodam,że samo skasowanie błędów nigdy w niczym nie pomaga.To jest tylko chwilowa naprawa,a usterka i tak pojawi sie ponownie,o czym sam się przekonałeś.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2007, 20:20

właśnie serwis w moim mieście nie ma ściezki diagnostycznej do diesla wiec szukam serwisu w pobliżu mojej miejscowości (chełm. biała podlaska) zobaczyłem sam że jest to poważniejszy problem któremu sam nie podołam ;|
    cenkus
    Nowicjusz

24 Wrz 2007, 11:08

Sprawdź odpowietrzenie zbiornika paliwa...

Jeśli jest zapchane i "nie robi" - auto pijąc paliwko powoduje wytwarzanie podciśnia w baku, które w pewnym momencie osiąga wartość nie pozwalającą na prawidłową pracę pompy paliwa i... auto staje.

Najprościej to sprawdzić, kiedy właśnie Ci stanie (auto!) - odkręć wlew paliwa i nasłuchuj takiego "syku" jakby ktoś ssał powietrze przez szparę, a potem spróbuj zapalić ponownie. Jeśli się uda - wymiana korka paliwa i będzie OK
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
      Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...