VW Pasat 1.9 TDI 115KM - dwumasy-sprzęgło

17 Mar 2012, 15:16

Mam VW Pasata 1.9 TDI, 115 KM . Czy mogę zamiast dwumasy założyć zwykłe sprzęgło? będą tego jakieś skutki?
xwojx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: VW Passat 1.9 TDI 115KM

18 Mar 2012, 15:44

Będą,oczywiście, i to w sensie negatywnym,pogorszysz tym kulturę pracy jednostki(tłumik drgań) poza tym dwumasa inaczej przenosi dość poważne momenty obrotowe.Dwumasę porządnej jakości możesz kupic już za ok.600 zł.Założysz zwykłe koło a zniszczysz skrzynię.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Mar 2012, 17:08

A orientujesz się,gdzie można kupić tą dwumasę za ok:600 zł? dzięki.
xwojx
Nowicjusz

19 Mar 2012, 17:25

Będę musiał poszukac,gdzieś mam materiał o tych dwumasach oferowanych w tych cenach.Natomiast w Kielcach jest profesjonalny zaklad zajmujący się regeneracją,nazywa się AVANTI,koszt ok.550 zł.Na you tube masz filmiki,jak wyglądają dwumasy po regeneracji,jak nowe.Ja poszukam materiału,może to potrwać trochę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Mar 2012, 17:43

no to super,dzięki. Jeśli znalazłbyś te materiały to będę wdzięczny, ale interesują mnie tylko nowe dwumasy i jakiej firmy :) Czekam na materiały.Pozdr.
xwojx
Nowicjusz

21 Mar 2012, 11:18

Nie mogę tego znaleźć,dobrze zapamiętałem, gdyż mnie to zaciekawiło(cena),nie pisali nic o chińszczyźnie,tylko ,że dwu masy można kupić w tej cenia,nie pamiętam natomiast sieci sprzedaży,wzmianka była szczątkowa,dlatego musiałbym poświęcić calutki dzień, by do tego się dogrzebać.Natomiast tak,dokładnie obejrzałem opinie tych, którzy wymieniają dwu-masy(mechanicy).Jeśli ktoś decyduje się na założenie sztywnego ,konwencjonalnego koła,to musi również zamontować wszystko pozostałe wzmocnione,czyli tarczę i docisk,wtedy pedał sprzęgła chodzi zdecydowanie ciężej,naturalnie z oczywistych względów takiego manewru nie polecają,pisałem dlaczego.Jeśli chodzi o regenerację to, wypowiadają się w samych superlatywach,tylko problemem może być mechaniczne uszkodzenie korpusu dwu- masy,wtedy koła nie zregeneruje.Wymienia się tylko gniazda(tulejki) oraz sprężyny.Jeśli chodzi o trwałość koła zregenerowanego przez zakład zajmujący się tym profesjonalnie,nie ma żadnych obiekcji.Ja będę dalej szukał.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Mar 2012, 13:23

ja polecam Sachsa, najlepsze co może być do tego autka
Marian27
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa