VW Passat 1.5D rozrusznik

27 Lip 2011, 17:52

Witam wszystkich

Mam ostatnio straszny problem, posiadam passata 1.5 D z 1980r ostatnio dawałem rozrusznik do regeneracji ponieważ zacinał się i do wymiany poszedł cały wirnik szczotkotrzymacz itp... ostatnio znowu to samo się dzieje na ten rozrusznik nachodzi taka mała tulejka i jak byłem u mechanika i jak próbował tą tulejkę włożyć w gniazdo to ona ma tam luzy nie wiem czy może przez to że tulejka ma luzy dlatego się zacina? Też słyszałem że tą tulejkę powinno się wbijać męczy mnie ten problem już od dłuższego czasu może ktoś wie w czym tkwi problem?

Pozdrawiam.
lemur
Nowicjusz

Miejscowość: Wieliczka

28 Lip 2011, 08:53

nie powinno sie zacinac jak dałes do tej tulejki troche smaru :)

pozdr Wieliczke :D
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

29 Lip 2011, 08:39

ale mi chodzi o to czy ta tulejka co wchodzi w gniazdo skrzyni ona powinna być tam wprasowana na stałe?
lemur
Nowicjusz

Miejscowość: Wieliczka

29 Lip 2011, 08:43

lemur napisał(a):ale mi chodzi o to czy ta tulejka co wchodzi w gniazdo skrzyni ona powinna być tam wprasowana na stałe?

tak :)
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

02 Sie 2011, 20:28

jeżeli będziesz potrzebował dobrych, tanich używanych części do twojego paska (na gwarancji oczywiście)
pozdrawiam
MARCIA7
Nowicjusz

Auto: mercedes s320

03 Sie 2011, 10:53

Tak, tulejka w skrzyni powinna być osadzona na stałe nie może mieć luzu. Tulejek rozrusznika nie smarujemy zwykłymi smarami ponieważ dopiero wtedy opiłki z fosforobrązu ( z tego zrobiona jest tulejka)łączą się ze smarem i powodują gęstą kleistą maź, która ładnie zapieka się na wirniku.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności
    SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...
    Jak kupić auto - kilka przydatnych wskazówek
    Zakup samochodu to ważna inwestycja, wymagająca namysłu. Przyszli właściciele nowych czterech kółek niejednokrotnie stają w takich momentach przed wielkimi dylematami, które nie sprowadzają się tylko do wyboru ...