VW passat 1.9 TDI nierówna praca silnika

23 Lut 2011, 21:44

Witam od kilku dni mam problem z moim passacikiem B5, a konkretnie to z lekka trzęsie mi samochodem podczas jazdy od 100 do 120km/h wywarzałam koła, zmieniłam opony tylne na przód, chodzi mi jakby troszeczkę głośniej, a podczas postoju, są silne drgania silnika, bynajmniej takie mam wrażenie, że to silnik, nie równo chodzi, byłabym wdzięczna za odpowiedz kto jeszcze miał taki problemik, i co to mogłoby być:) pozdrawiam, Diesel, ponad 200tys, 97 rocznik
Marlencja
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

24 Lut 2011, 09:58

musiałby to zobaczyć mechanik -- możemy wróżyć z fusów ale myślę, że szkoda Twojego i naszego czasu - imho to może być któraś z poduszek pod silnikiem i./lub skrzynią biegów. musi w to zerknąć mechanik
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

24 Lut 2011, 19:57

odkręć przewód na odpalonym silniku i jak poluzujesz oraca silnika powinna sie zmienic jezeli sie zmieni to jest ok zakrecasz i nastempny wtrysk odkrecasz i patrzysz i szukasz na który garnek nie reaguje jezeli nie reaguje na jeden zamien miejscami wtryskia jezeli jest ok podłoncz pod kompa typu wasa i sprawdz wtryski dawkowanie pompy zapłon na rozrządzie jezeli znaki sie nie zgadzaja z wałem moze byc ze śwóba głuwna sie poluzowała i na kułku scieło klin jezeli zmienisz wtryski to to a jest dalej to samo na tym samym garku mozesz sprawdzic cisnienie sprezania ( wracam wyzej i przepraszam za błendy)
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

25 Lut 2011, 21:20

adam-and1 napisał(a):musiałby to zobaczyć mechanik -- możemy wróżyć z fusów ale myślę, że szkoda Twojego i naszego czasu - imho to może być któraś z poduszek pod silnikiem i./lub skrzynią biegów. musi w to zerknąć mechanik

Troszeczkę mi ciężko wbija się trójeczka w skrzyni biegów, i też myślałam o tych poduszkach, tylko teraz po prostu nie mam jak się wybrać do mechanika i tylko się domyślam co to może być żebym sobie większej szkody nie zrobiła.....
Marlencja
Nowicjusz

26 Lut 2011, 19:28

ochroniarz02 napisał(a):odkręć przewód na odpalonym silniku i jak poluzujesz oraca silnika powinna sie zmienic jezeli sie zmieni to jest ok zakrecasz i nastempny wtrysk odkrecasz i patrzysz i szukasz na który garnek nie reaguje jezeli nie reaguje na jeden zamien miejscami wtryskia jezeli jest ok podłoncz pod kompa typu wasa i sprawdz wtryski dawkowanie pompy zapłon na rozrządzie jezeli znaki sie nie zgadzaja z wałem moze byc ze śwóba głuwna sie poluzowała i na kułku scieło klin jezeli zmienisz wtryski to to a jest dalej to samo na tym samym garku mozesz sprawdzic cisnienie sprezania ( wracam wyzej i przepraszam za błendy)

twoja kobieta by to zrobila???? watpie

[ Dodano: 26 Luty 2011, 19:29 ]
a tez jestem za poduszka a jak rano odpalasz to pracuje caly czas tak samo??? nie skacza mu obroty???
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

26 Lut 2011, 21:03

a tez jestem za poduszka a jak rano odpalasz to pracuje caly czas tak samo??? nie skacza mu obroty???[/quote]

obroty nie skaczą, wczoraj odpaliłam i przez pewną chwilę pracował jakby głośniej później się uspokoił, a dziś odpalił normalnie, ale po trasie na parkingu przed zgaszeniem oczywiście musiał dać znak nierównej pracy....
Marlencja
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota NCSV – niezwykłe kombi w stylu coupe
    Toyota NCSV to wyjątkowy samochód koncepcyjny, który posiada cechy charakterystyczne dla coupe, sedanów oraz… kombi! Został zaprojektowany dla 30-latków końca lat 90., którzy zafascynowani ...

26 Lut 2011, 21:47

Najprościej zacząć od zmiany paliwa na pewne.
Wymiana poduszek rzadko daje efekty.
Możliwe usterki to:
- powietrze w przewodach paliwowych
- wtrysk sterujący
- pompa wtryskowa
- olej w intercoolerze lub nieszczelność na przewodach powietrznych
- pedał gazu
- uszkodzona wiązka elektryczna
andrzej_124
Stały forumowicz

26 Lut 2011, 22:23

paliwo przeważnie bp albo shell, a pedał gazu to jaki by miał udział?????, ponieważ podczas dodawania gazu czasami z lekka mi szarpie i wtedy popuszczam i naciskam jeszcze raz i za drugim razem idzie ładnie.... przepraszam za takie pytania ale jestem nowicjuszką jeżeli chodzi o samochody.....
Marlencja
Nowicjusz

27 Lut 2011, 10:16

a moze poprostu filtr paliwa
kamilszczak00
Początkujący

27 Lut 2011, 22:17

filtr paliwa wymieniałam, na wymienionym przejechałam około 10tys...
Marlencja
Nowicjusz

28 Lut 2011, 14:01

ja np przy wymianie oleju wymieniam takze filtry czyli co jakies 10 tys
kamilszczak00
Początkujący

02 Mar 2011, 21:01

czemu nie kobiety u na pracuja w warsztacje robja silniki skrzynie naprawiaja i sa lepsze =od facetów
ochroniarz02
Początkujący

02 Mar 2011, 21:19

jestesmy z tej samej miejscowosci bylem kilka razy w pzm i nie widzialem takiego przypadku
kamilszczak00
Początkujący