Opel Astra uszczelka pod głowicą

22 Lut 2011, 21:05

Witam posiadam Opla Astre F 1.4 8 zaworów z 92 r.Podejrzewam że mam uszkodzoną {ale nie jestem pewien} uszczelkę głowicy, objawia się to tym że ;Zbiera się ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym, ubytek płynu chłodniczego,żółtawy nalot na korku wlewu oleju, spadek mocy silnika{ po wciśnięciu gazu wolniej przyspiesza i buczy }. czy jestem w stanie sam wymienić uszczelkę.Z góry dzięki za pomoc . Pozdrawiam.
krzyssoltys
Nowicjusz

Miejscowość: pobierowo

22 Lut 2011, 21:30

Ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym to prawidłowe działanie układu chłodzenia...
Najpierw zaobserwuj poziom płynu w zbiorniczku, czy nie ma na powierzchni płynu plam, albo czy ze zbiorniczka nie zalatuje spalinami. Sprawdz też jaki jest poziom oleju ( czy nie ptzybywa ) i jaki jest kolor oleju. Dopiero mając te wiadomości można będzie stwierdzić czy jest to uszczelka.
A objawy które opisałeś mogą być spowodowane chociażby brudnym filtrem powietrza albo filtrem paliwa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lut 2011, 22:05

Dzisiaj wymieniłem filtr powietrza buczenie przy dodawaniu gazu w dużym stopniu zmalało.Ubytku oleju nie sprawdzę bo bierze ,a skąd nalot na korku oleju .
krzyssoltys
Nowicjusz

24 Lut 2011, 00:01

O tej porze ropku białe masełko na korku to normalka.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lut 2011, 20:37

uszczelka pod glowica nie jest winna ze silnik olej bierze moze przepuszczac i wyrzucac ale jak brac??? winne sa inne elementy silnikowe np pierscienie to ze slabsza moc to wymien jeszcze filtr paliwa jak to nie pomoze sprawdz cisnienie w cylindrach
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

28 Lut 2011, 21:42

Ciśnienie sprawdzalem 11-12 bar.Wymienię jeszcze filtr paliwa to napisze jakie wyniki .
krzyssoltys
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Honda silniki K20 / K24
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 do 2,4 litra. Zalety: relatywnie duża moc. Wyprodukowane przez Hondę motory K20 / K24 zasłynęły dzięki systemowi zmiennych faz rozrządu VTEC i do tej pory mają zwolenników ...

28 Lut 2011, 22:50

krzyssoltys napisał(a):Ubytku oleju nie sprawdzę bo bierze

Jeśli bierze Ci olej w rozsądnych ilościach to nie jest tak źle :wink: Gożej by było gdyby oleju przybywało bo to by oznaczało, że dostaje się do niego paliwo albo plyn chlodniczy. To delikatne masełko to też pikuś choć lepiej gdyby go nie było (wytrąca się szczególnie gdy robi się małe przebiegi i silnik nie jest dobrze rozgrzany)
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

28 Lut 2011, 23:47

W sumie to teraz to głównie jeżdżę koło domu bardzo krótkie odcinki raz w tygodniu robię trochę dłuższą trasę. Od wymiany do wymiany dolewam ok. 3 litrów.
krzyssoltys
Nowicjusz

01 Mar 2011, 09:58

U mnie też robiło się masełko na korku wlewu oleju. Wymieniłem uszczelkę pod głowicą i okazało się, że niepotrzebnie :cry: Dalej to samo. Dzieje się tak podobno dlatego, że silnik na krótkich odcinkach się nie dogrzewa.
Polecam także: jakisamochod.blogspot.com
zielony29
Nowicjusz

Miejscowość: mazowsze

01 Mar 2011, 19:00

krzyssoltys napisał(a):W sumie to teraz to głównie jeżdżę koło domu bardzo krótkie odcinki

No to sprawa z masełkiem pod korkiem rozwiązana.

zielony92 napisał(a):Dzieje się tak podobno dlatego, że silnik na krótkich odcinkach się nie dogrzewa.

Ja powiem, że nie tyle podobno co napewno .

Niestety - auto nie nadaje się na jeżdżenie po kilka km. Cierpi na tym nie tylko silnik ale i cały osprzęt - głównie akumulator. Zaraz potem rozrusznik i silnik.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Mar 2011, 20:32

]głównie akumulator. Zaraz potem rozrusznik i silnik.

To fakt niedawno musiałem wymienić akumulator , ale co zrobić nie wyobrażam sobie poruszania się koło domu bez samochodu .
krzyssoltys
Nowicjusz

01 Mar 2011, 21:49

kup sobie rower albo skuterek no chyba ze masz sporo kasy nerwow i nie szkoda ci auta
kamilszczak00
Początkujący

01 Mar 2011, 23:20

Niestety auto służy mi do pracy .Pracuje w budowlance także rower albo skuter odpada.
krzyssoltys
Nowicjusz

02 Mar 2011, 18:21

no to w sumie jezdzisz troche tym autem ile km robisz dziennie
kamilszczak00
Początkujący

02 Mar 2011, 21:43

Różnie jednego dnia robię 3 km a innego5 a jeszcze innego 20 . to wszystko wszystko zależy gdzie jest robota.
krzyssoltys
Nowicjusz