VW Passat 90r grzeje sie silnik i wywala wode przez zbiornic

17 Sie 2008, 09:02

Witam.Passat grzeje mi sie chociaz wyciagniety termostat,nowa pompa wody.Olej normalny nie widac zeby woda szla do oleju.Kompresja tez nie wali od razu do wody,bo wode wywala dopiero jak temp.wzrosnie.Nawet po napelnieniu calego ukladu woda po zagrzaniu w chlodnicy pojawia sie para.prosze o jakies rady co tu dalej kombinowac.Dziekuje............................... D.
SUBARU i nic wiecej
speedaw
Nowicjusz

Miejscowość: Jugów
  • 18 Sie 2008, 12:16

Witam. W sumie to nie wiem w jakim silniku, benzyna czy diesel, pojemność? Miałem taki problem w audi benzyna. Też wywaliłem termostat i nic. Pompy nie wymieniałem. Do dziś się borykam z tym problemem. Ale zastosowałem kilka ulepszeń. Wode zalewałem wedłóg miarki zbiorniczka wyrównawczego, ale ukłąd nadal był nie pełny, zapowietrzony. Warto podnieść w miarę możliwości zbiorniczek wyrównawczy tak żeby maski nie dotykał. A gaz ma? Możliwe że mixer jest za wysoko. I jeszcze jedno. Prosze zaobserwować czy cała chłodnica się nagrzewa i czy wiatrak się załącza.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

06 Gru 2009, 17:09

sprawdz czujniki temperatury gdyż jak jest jeden z nich uszkodzony to zamyka pełny obieg płynu chłodniczego w układzie efektem tego jest własnie wzrost obietosci cieczy i wylewanie sie przez zbiornik wyrównawczy płynu
    berek1903
    Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

07 Gru 2009, 09:45

A wentylator sie zalacza?? i nie wiem czy czasem w tym samochodzie trzeba miec tylko i wylacznie wlany plyn bo wiadomo woda zaczyna wrzec przy 97 stopniach . a w samochodzie mozesz miec ustawiony czujnik na wysza temp i stad moze wywalac ci ta wode.
    turboplus
    Początkujący

Miejscowość: przbyszow

09 Gru 2009, 13:44

miałem taki sam problem w passacie w dieslu , nic innego jak uszczelka pod glowicą :P
    greyt
    Początkujący

09 Gru 2009, 14:58

dieslach vw jest sotosowany plyn g12 wiec jak bys dolewal wody albo bys wlał inny plyn to by to bylo normalne ze wywala wode . bo te silniki osiagaja temp 110 stopni wiec woda i nie odp plyn przy tej temp sie gotuja.
    turboplus
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
      Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...
      Lexus LS - limuzyna do dyspozycji Agnieszki Radwańskiej
      Lexus Polska, przy wsparciu Lexus Europe - podpisał umowę partnerską z Agnieszka Radwańska na rok 2013. Logo Lexus będzie widniało na tenisowym stroju Agnieszki Radwańskiej w wszystkich turniejach Wielkiego Szlema, turnieju ...

10 Gru 2009, 00:00

hehehe ale przesadziles , jak temperatura wrzenia jest nizsza jak 110 stopni, to jak silnik moze osiagac taka temperature??
    greyt
    Początkujący

10 Gru 2009, 01:16

woda zaczyna wrzec przy 95 stopniach a jak wlejemy jakis badziewny plyn ktory przykadowo bedzie sie gotowal przy 105 stopniach to logiczne ze bedzie woda sie grzac jak wszystkie czujniki sa po ustawiane na wysza temp teraz do samochodow nowszych grupy vag nie wlejmy sobie petryga bo zaraz zaczna sie problemy te samochody sa przystosowane do plynow g12
    turboplus
    Początkujący