VW Passat B3 dziwny dzwięk (buczenie) w kołach

04 Sty 2008, 11:43

no to jedziemy dalej...podczas jazdy, zazwyczaj przy wiekszych predkosciach, szumi mi cos w podwoziu z przodu. Jest to dzwiek na tyle nieznosny, ze nie bardzo da sie rozmawiac. Podobny dzwiek wydaja opony kiedy najada na wyrownany asfalt po koleinach (takie zdarte cos z podluznymi zaglebieniami, w Polsce jest tego mnostwo, kazdy wie o co chodzi chyba). Wiec buczy i szumi i czasem przestaje po sekundzie czy dwoch, a czasem utrzymuje sie dluzej. Bylem w wulkanizacji, opony sa cacy. Bylem u mechanika, pojechalismy na jazde probna, przejechalismy 20km i ani razu nie zabuczal (tu wstawic bluzgi). Osluchali półosie stetoskopem, rozpedzili go w powietrzu i nic...jakies delikatne szumy, nie majace chyba nic wspolnego z moim problemem.

Mój typ od razu padł na łożysko, ale przekonują mnie, ze jak lozysko padnie to buczy caly czas, glosniej i ciszej w czasie skretow kiedy obciazenie sie zmienia...a tu jest przerywane...Mowia, ze to moze byc zupelnie inna przyczyna, niekoniecznie w strefie koła...bicia na kierownicy nie mam żadnego. Czy ktos ma pomysł? (Tarcze i klocki mają jakieś 2 miesiące)
Czy zastałem Jolkę?
sober
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraśnik/Lublin/Warszawa
  • 05 Sty 2008, 00:00

raz, raz...próba mikrofonu... :P

Czy konie mnie słyszą?
    Czy zastałem Jolkę?
    sober
    Początkujący
    Awatar użytkownika

05 Sty 2008, 20:45

A szumi ci w tym samym miejscu na drodze,czy raz na tym samym odcinku szumi,a raz nie?Opony masz zimowe?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Sty 2008, 21:32

opony zimowe, kierunkowe, prawidłowo założone :P, szumienie (bardziej buczenie i to głośne) nie jest zależne w żaden sposób od punktu na drodze. W ogóle oprócz prędkości powyżej 50kmph nie zauważyłem żadnej prawidłowości...

aaaa, zmieniłem oponę na letnią na przejazd testowy i też buczy na niej...
    Czy zastałem Jolkę?
    sober
    Początkujący
    Awatar użytkownika

05 Sty 2008, 21:42

Jak zewrzesz styki we wtyczce od włącznika wentylatora na chłodnicy to uruchomi się wentylator.Możliwe że to on wydaje takie dźwięki.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

05 Sty 2008, 21:45

oooooo, właśnie jestem po wymianie termostatu i przeglądzie systemu chłodzenia...może chłopaki coś zbabrali przy podłączaniu...sprawdzę i jeśli to prawda to ubiję... :evil:
    Czy zastałem Jolkę?
    sober
    Początkujący
    Awatar użytkownika

05 Sty 2008, 21:48

No to sam już nie wiem,co ci doradzić.Na myśl nasuwają mi sie tylko nierówności na drodze wzgledem opon.Opony zimowe mają to do siebie,że na asfalcie albo cały czas huczą głośniej lub ciszej,albo tylko w zależności od rodzaju asfaltu.
    Jeżeli masz opony letnie na innych felgach,to może warto przełożyć te koła z oponami letnimi i sprawdzić...A drogi póki co są suche.Oczywiście nie znaczy to,że na oponach letnich pojedziesz tak bezpiecznie jak na zimowych,tylko dlatego że droga jest sucha.Dochodzi jeszcze temperatura,więc musisz być ostrożny.A w żadnym razie nie przekładaj jeżeli na drodze pojawi się śnieg lub lód.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Sty 2008, 21:57

no właśnie wyżej pisałem, że testowałem zmianę kół i wciąż buczało...no i zaczęło się po wymianie termostatu...sprawdzę co tam się dzieje i jak zwykle napiszę...jak znajdę schemat elektryczny siakiś :P
    Czy zastałem Jolkę?
    sober
    Początkujący
    Awatar użytkownika

05 Sty 2008, 22:07

przyszedl mi jeszcze do głowy wał napędowy, ale on zazwyczaj stuka a nie buczy :)
    Czy zastałem Jolkę?
    sober
    Początkujący
    Awatar użytkownika