VW Passat B4 1,9 diesel- gaśnie podczas jazdy!

29 Gru 2008, 17:02

Witam Panowie i Panie mam problem ze swoim autkiem mam nadzieje ze mi pomozecie!
Posiadam jak w temacie Passata B4 1,9 diesla z 1994 roku!! Od jakiegoś czasu mam problem! Podczas jazdy (niezależnie od tego czy auto jest zimne czy jedzie sie szybko czy wolno); Passat zgaśnie! Gdy przekrecam zapłon zapala sie kontrolka od swiecy i dopóki nie zgasnie auto nie zapali, a czas oczekiwania jest rozny raz 3 min czasami 7 min a ostatnio stalem nawet okolo 15 min, gdy kontrolka zgasnie odpala i jedzie normalnie nie przerywa nic sie nie dzieje! Auto w ciagu dnia potrafi zgasnąc nawet 10 razy, ale sa dni kiedy nie gasnie w ogole! To jest bardzo dziwny przypadek, probowałem już roznie jeżdzać wolniej szybciej, bardziej agresywnie zaobserwowałem jedynie ze jesli jeżdzi sie bardziej agresywnie, szybciej to auto rzadziej gasnie ale po prostu moze mi sie wydaje bo gasnie kiedy mu sie podoba! Komputer po podłaczeniu nic nie pokazał, moze pokaze dopiero w tym momencie jak auto zgasnie ale to trudno trafic! raz nawet mechanik jezdzil i ani razu mu nie zgasł..! Prosze o pomoc moze ktos z Was miał juz taki przypadek! Pozdrawiam i czekam na odpowiedz!
MatiMateusz
Nowicjusz

• 29 Gru 2008, 19:03

jak się świeci kontrolka ze świecy żarowej to pierwsze co trzeba zrobić to przegląd świec, na mój chłopski rozum oczywiście ;)
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

29 Gru 2008, 19:44

lampka sygnalizująca swiece jest to kontrolka która sie zapala za kazdym razem gdy w komputerze samochodu pojawi sie jakis bład a poza tym to nie ma zwiazku z gasnieciem silnika ja bym bardziej obstawiał na czujnik połozenia wału
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

30 Gru 2008, 01:32

swiece to pierwsze co sprawdziłem odrazu po pierwszym zgasnieciu! oczywiscie dobre wszystko z Nimi ok wiec odpada...! Bardzo dziwny przypadek jeszcze z czyms takim sie nie spotkalem...! Musze zostawic chyba auto na dluzej u mechanika i niech szuka bo to jakis rzadki przypadek!
    MatiMateusz
    Nowicjusz

31 Gru 2008, 15:46

jakbys miał mozliwosc podmienic czujnik połozenia wału korbowego chociaz na chwile to bym proponował moze byc tak ze póki silnik jest zimny bedzie wszystko ok a jak sie rozgrzeje zaczyna szwankowac
    mlody861
    Zaawansowany

01 Sty 2009, 19:23

mlody861
    ma racje mialem to samo w Fiace Marea 2,4JTD jadac sobie autostrada w niemczech jak zwykle 180km/h auto zgaslo odczekalem jakies 30min odpalilo ujechalem 10km dalej zgaslo wymieniłem czyjnik połozenia wału korbowego i wszystko OK
    Ostatnio edytowany przez jablonski89, 02 Sty 2009, 19:05, edytowano w sumie 1 raz
    jablonski89
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie

02 Sty 2009, 18:50

zle mówisz jablonski89 ze steruje on tylko daje sygnał do komputera w jakim połozeniu jest wał a resztą dopiero steruje komputer to jest tylko czujnik a nie sterownik
    mlody861
    Zaawansowany

02 Sty 2009, 23:31

czyli stawiacie na czujnik połozenia wału...! no nic sprawdze czy to to i jak juz bede wiedzial to napisze do czego doszedłem narazie wielkie dzieki! pozdrawiam!
    MatiMateusz
    Nowicjusz

03 Sty 2009, 19:56

U MNIE BYŁO TO SAMO RE ESPACE TO MIAŁAM PROBLEM Z WTRYSKAMI AUTO GASŁO PODCZAS JAZDY A PO PARU MINUTACH MOZNA BYŁO JECHAĆ DALEJ ZROBIŁAM TO I TRZEBA DAĆ AUTKO NA KOMPUTER ŻEBY SKASOWAĆ BŁĄD
    pszczolka maja
    Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

03 Sty 2009, 20:51

Masz silnik o oznaczeniu 1Z ? Ile km ma przejechane?
    Wymień przekaźnik zasilający układ wtryskowy.O ile dobrze pamiętam to jest w drugim rzędzie nad bezpiecznikami 3 od lewej.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

03 Sty 2009, 21:40

Miałem podobny problem. Silnik gasł na niskich obrotach. Zmieniłem opro. w komputerze i wszystko Ok.
    BRIAN842
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

03 Sty 2009, 23:44

co do km to licznik pokazuje 280 tys.! a co do oznaczenia silnika to nie wiem!
    ale widze jakies nowe propozycje... przynajmniej wiem co nalezy sprawdzic...! poszukam moze uda mi sie znalezc przyczyne usterki...!
    MatiMateusz
    Nowicjusz

10 Sty 2009, 16:30

Witam! Wymienilem czujnik połozenia wału i nic to nie dało auto jak gasło tak gasnie..! czyli to jednak nie to...! w takim razie co teraz najlepiej sprawdzic?!
    MatiMateusz
    Nowicjusz

15 Lut 2009, 16:58

Witam mam ten sam problem w takim samym aucie. VW PASSAT B4 1,9 TDI przebieg 200 tys. rok produkcji 1994. Ja mam sposób na to zeby tak długo nie czekać na zgaśnięcie świec żarowych. Mianowicie uderzam reką w miejsce połozone miedzy włacznikiem świateł a bezpiecznikami. I wtedy zgasną ale nie wolno przekrecać kluczykiem i najlepiej nie wciskać sprzegła. Ale to i tak nic dobrego. Zamierzam wybrać sie do elektryka i może cos da rade wymyślić. Może ktoś wie czego to moze być wina?
    virus2009
    Nowicjusz

15 Lut 2009, 17:12

Mati jak ty piszesz,diesel ci gasnie ,to nie taki znow skomplikowany samochod.to co to może być?Jesli nie odcinanie dopływu paliwa?!Przepatrz dobrze filtr a takze przyglądnij się raczej elektryce przy pompie bo widzisz,zeby elektromagnes puszczal paliwo musi miec prąd,jesli kabelek tak sobie jest przymocowany to tak sie bedzie działo.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)