VW Passat B5 czy Audi A4 B5??? PILNE!!!!

05 Lut 2011, 13:28

To pewnie w jakimś warsztacie to robił, zawieszenie 1000zł kosztuje i ma się spokój na wiele lat, nie to co w fordach i oplach, co chwile coś puka .
dzedzej
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

05 Lut 2011, 13:35

3 Focusy i 1 Mondeo i żadnych problemów z zawieszeniem. Widać na dobre modele trafiłem. Zawieszenie robił w warsztacie ale nie w ASO.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

05 Lut 2011, 13:36

Rozumiem, że kochasz swoje auto ale przesadzasz.
Mam paru znajomych którzy mają lub kiedyś mieli A4 i średnio pomiędzy wymianami zawieszenia upływało 40-70tys. km. Jak ktoś mało jeździ to może jest to wiele lat ale to nie zmienia faktu, że to zawieszenie nie jest trwałem, nawet VAG wycofał się z aluminiowych wahaczy w B5 FL i A4 B6.
A to ostatnie zdanie traktuje jako zwykłą złośliwość bo z prawdą nie ma zbyt wiele wspólnego.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2011, 14:32

ontegoniewie91 napisał(a):audi i passat zawieszenie nie na nasze drogi ale za 12000 kupisz tylko benzyne diesla tez ale co z tego jak tyle samo na naprawę dołożysz uzbieraj jeszcze z 5 tyś i kup coś lepszego a te silniki tdi są bardzo dobre jak są zadbane i niezajechane

Jak bym miał patrzyć na stan naszych Polskich dróg,to musiał bym kupić samochód terenowy,albo rower,choć w nim także można zdezelować sobie koło :grin: Póki co jestem w dalszym ciągu w punkcie wyjścia,zdania forumowiczów są podzielone i nic mi to nie pomaga.Chyba zdam się na instynkt i kupię A4 ale już nie za 12000,tylko dołożę i max do 13000 zeta coś wymłodzę.
taurus830

05 Lut 2011, 15:09

taurus830...kolego...ZAPOMNIJ o audi a4b5 za 13 tysi w dobrym stanie.. chcesz kupić parcha? Twój wybór :!: :!: :!: za tyle, jeżeli chcesz duże kombi, polecam audi a6 c4, np z silnikiem aat lub ael, nie do zajechania...
majkel1615
Nowicjusz

Miejscowość: B-stok

05 Lut 2011, 15:11

No to wszystko zależy od tego jak się trafi i jak jeździ , mój wujek jak miał Vectre to bez przerwy w zawieszeniu coś musiał robić, znajomy miał focusa, to samo, ale akurat więcej robił przy silniku niż zawieszeniu bo miał tego diesla o którym wszyscy piszą, że jest taki awaryjny, tez mi się kiedyś zdarzyło, że po wpadnięciu w dziurę kierownica mi się lekko przestawiła, także, myślę że na nasze drogi nie ma odpowiedniego zawieszenia.
dzedzej
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Dacia Logan MCV
    Model słynący z atrakcyjnej ceny w stosunku do oferowanej przestronności wnętrza, wysokiej niezawodności i praktyczności, zyskał nowy design, nowe osiągi oraz silniki. Nowy Logan MCV – 5-miejscowe kombi – jest ...

05 Lut 2011, 15:20

Za 13tys już spokojnie kupi A4 B5 z początku produkcji.
[link do oferty na Allegro wygasł] - tylko ten silnik troche słaby.
[link do oferty na Allegro wygasł] - tylko troche czasu i kasy napewno trzeba będzie poświęcić ale efekt pierwsza klasa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

05 Lut 2011, 15:35

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to jest przykład... za 13 koła...porównaj wyposażenie z tym a4... a wielkość z vectrą...
majkel1615
Nowicjusz

05 Lut 2011, 15:47

Ja do niczego nie porównuje tylko pisze że za 13koła można już kupić A4 wmiare ogarnięte.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2011, 16:01

Jeśli chcesz kupić A4 w benzynie to za 13tys. zł kupisz dobre 1.6 już po FL czyli z 1998r z 1.8 125KM powinno być podobnie. Majkel pewnie uważa, że każde stare auto to parch i dlatego tak pisze, choć patrząc na auto z sygnaturki nie jestem do końca pewny.
A i na zadbanego diesla z ~96r-98 w zupełności wystarczy.
Zresztą nawet w Niemczech gdzie samochody są droższe za ~3tys. euro można kupić przyzwoite A4 TDI z 1997-1998r: [link do AutoScout24 wygasł] środkowa strona a nie żadne najtańsze oferty.
Wiem, ze zazwyczaj ludzie wrzucają najtańsze "igiłeki" i trzeba ich odwodzić i uświadamiać, że to skarbonka a nie okazja ale w tym przypadku przesadzacie w drugą stronę.
Jasiek90
Stały forumowicz

05 Lut 2011, 16:11

jasiek90 kolego ciekawe jest to, co piszesz, bo sam mam paska z 93' i uwaza,m ze to nie jest parch... Po prostu widze małą wiedzę w tym co piszesz na temat audi... silnik 1.6 +gaz? mułowaty i pali duze ilości gazu..powiedz mi sensowny argument za kupnem go... dobra kupisz za 13 koła 98 rok, a ile jeszcze będziesz musiał dołożyć żeby był sprawny?? i myslisz ze niemiec tanio dobre auto sprzeda..oj, myśle ze nie ma sensu dyskutowac na temay a4b5 za 13 koła..i o silniku 1.6... do autora tematu: bierz Pan a6 c4 2.5 tdi i będziesz pan zadowolony :mrgreen:

dobra design a6 c4 może nie jest za nowoczesny, ale za to duże i przestronne auto, takiego chyba potrzebujesz..diesel...hmm przebiegi na pewno nie będą niskie ale przy odpowiednim traktowaniu przejada dwa razy tyle ile mają teraz nalatane... i moim osobistym zdnaiem, jak masz do wydania 13 koła, to odrazadzam a4 b5 w dieslu...no chyba ze 95' rok i 90km silniczek(1z)
majkel1615
Nowicjusz

05 Lut 2011, 16:20

Och ekspercie oświeć mnie gdzie ta mała wiedza?
wiem, że 1.6 nie jedzie i to nawet z samym PB.
Z tymi cenami to chyba upadłeś na głowę, ile byś chciał dostać za takiego starocia?rok temu znajomi sprzedali 1.6 + LPG za 7tys. zł i nie był to parch, po prostu po 5 latach im się znudził, kumpel kupił pod koniec zeszłego roku A4 97 1.6 + LPG za 10tys. zł, a inny sprzedał A4 ponad rok temu A4 FL 1.6 za 12.500zł.
Dobrze wiem jakie są realia w Niemczech i, że auta są tam droższe niż w Polsce.
Zadaj sobie chociaż trud i zajrzyj do ofert które wrzuciłem, są to diesle ze środka a nie najtańsze ani najdroższe oferty czyli można przyjąć, że samochody w dobrym stanie.
Jasiek90
Stały forumowicz

05 Lut 2011, 16:56

majkel1615 to powiedz mi ile według Ciebie trzeba dać za A4 B5 w db stanie do jazdy??Wujek 2lata temu sprzedał swoją A4 2.8,95rok,na full opcji za 14tys.zł a napewno parch to nie był bo on potrafi dbać o auta.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2011, 17:01

Popieram zdanie przedmówców,sąsiad pare tygodni temu sprzedał swoją A4 1.9TDI,96rok,za własnie 13tys.zł,nawet oglądałem to auto i powiem szczerze silnik chodził jak zegarek,środek czysty i zadbany,nic tylko brać można było.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003