VW Passat B5 czy Volvo V40?

11 Gru 2013, 14:29

Na początku witam wszystkich bo jestem tutaj nowy a teraz do rzeczy

na starcie dodam, że od dawna bardzo podobały mi się samochody Volvo v40 no i wyjechałem za granicę aby konkretnie uzbierać na ten samochód ale teraz po powrocie trochę poszperałem w necie na temat silników diesla w nich stosowanych i o ile sam samochód jest porządny, wiadomo jak to volvo to silniku 1.9 dCi 116km czytam i słyszę na prawdę różne opinie i właśnie jestem zdziwony bo zawsze byłem pewny, że ta jednostka produkcji reanault nie wiele odstępuje od 1.9 TDI a tutaj czytam, że silnik może mieć problemy z wtryskiem common rail, koło dwumasowe lubi się psuć ale tak na prawdę nigdzie nie mogę znaleźć rzetelnej opinii na temat tej jednostki, takiej który by rozwiała moja wątpliwości czy warto czy też nie no i właśnie to spowodowało, że mimo tego, że zawsze marzyłem o V40(mówię o roczniku 02/04) to zacząłem się zastanawiać nad kupnem Passata B5 1.9TDI 130km i tutaj chyba nikt nie zaprzeczy, że jest to bardzo dobra jednostka, popularna, znana przez mechaników i to wszystko sprawia, że koszty jej utrzymania są stosunkowo niskie ale mimo to powtarzam, że jestem zakochany w V40 i dla tego mam taki dylemat dla tego tutaj napisałem bo myślę, że będziecie mi w stanie pomóc w końcu znacie się na rzeczy znacznie lepiej niż ja z góry dziękuje za pomoc no i proszę o naprawdę rzetelne i jasne odpowiedzi bo dużo poświęciłem aby zebrać odpowiednią sumę dla tego chciał bym te pieniądze dobrze wydać a i dodam, że na auto chciał bym przeznaczyć do 15tyś zł

a tutaj podaję przykłady samochodów które mnie zainteresowały

VW Passat B5

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Volvo V40

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

jeszcze raz z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
endriu1991
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 03 2010
Auto: brak

11 Gru 2013, 16:11

Passat wcale najtańszy w eksploatacji nie jest, mój sąsiad musiał sprzedać podobny egzemplarz, bo nie wyrabiał kasowo. Z drugiej strony V40 też niby nie jest najmniej awaryjnym samochodem, ale jeśli miałbym się już na coś z tej dwójki decydować to pewnie byłoby to właśnie Volvo...
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

11 Gru 2013, 20:50

Volvo V40 należało do awaryjnych ale tyczyło sie to pierwszych lat produkcji,pożniej nieco je poprawiono.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Gru 2013, 20:58

czyli chcesz przez to powiedzieć, że modele z lat 02/04 są już mnie awaryjne oraz pewniejsza i jednak abym zdecydował się na volvo?
endriu1991
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 03 2010
Auto: brak

11 Gru 2013, 21:15

Tutaj masz głębszy opis http://www.chceauto.pl/volvo/v40/
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Gru 2013, 22:26

o opinię i wady/zalety Volvo poczytaj/popytaj na volvoforum.pl
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...