Niezawodne do jazdy na codzień

10 Gru 2013, 11:02

Hej szukam samochodu do codziennych dojazdów do pracy(45km) w jedną stronę, który nie sprawiałby żadnych problemów. Moje jedyne wymaganie to to żeby miał klimatyzację. Do przeznaczenia na samochód mam 16tys zł. Słyszałem dobre opinie o samochodach Alfa Romeo i Renault i podobają mi się te samochody.
Jaro657
Nowicjusz

Auto: Autosan

10 Gru 2013, 12:14

Ja proponowałbym iny kierunek,mianowicie niemieckie lub japonskie marki z instalacją lpg lub silnikiem diesla,tym bardziej jeżeli dojeżdżasz 45km w jedną stronę,wiec to sie opłaci. Do kwoty 16 tyś zl na pierwszy rzut oka może Seat Leon? Fajny i kompaktowy samochód,do tego ładnie się prezentuje. Ewentualnie Honda civic- też model godny uwagi.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Gru 2013, 13:14

Niezły ten Seat. Jakie silniki będą najbardziej niezawodne i ekonomiczne?
Jaro657
Nowicjusz

10 Gru 2013, 17:30

Jaro657 napisał(a): Do przeznaczenia na samochód mam 16tys zł. Słyszałem dobre opinie o samochodach Alfa Romeo i Renault i podobają mi się te samochody.

W tym budżecie możesz kupić np. Lagune II Alfe 156, Alfe 147...

Słyszałeś dobre opinie? Jakim cudem? To chyba najgorszy wybór (względem awaryjności na pewno) w tym budżecie. Plzzz.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

10 Gru 2013, 18:01

Jaro657 napisał(a):... który nie sprawiałby żadnych problemów. ... Słyszałem dobre opinie o samochodach Alfa Romeo i Renault i podobają mi się te samochody.

Mam nadzieję że to nie prowokacja... :/

A co do tematu za 16 tys. to jak najbardziej golf ibiza czy octavia w tdi :)
Artur093
Początkujący

Prawo jazdy: 10 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

10 Gru 2013, 20:41

Vermin napisał(a):W tym budżecie możesz kupić np. Lagune II Alfe 156, Alfe 147

Ta Laguna wygląda ciekawie, jaki silnik do niej polecasz?
Jaro657
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać opony zimowe?
    Często się śmiejemy, że zima potrafi i w styczniu zaskoczyć drogowców, ale po pierwszych opadach śniegu często okazuje się, że najbardziej to są zaskoczeni kierowcy, którzy jeszcze nie zmienili opon na zimowe. ...
    Ospały i senny za kierownicą
    Nie bądź ospały i senny za kierownicą ponieważ takie zachowania sprawiają, że reakcje kierowcy są dużo wolniejsze, jego percepcja słabsza, a do tego ryzyko wypadku dużo wyższe. Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze ...

10 Gru 2013, 20:44

Jaro657 napisał(a):Słyszałem dobre opinie o samochodach Alfa Romeo i Renault i podobają mi się te samochody.

Dream team :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Gru 2013, 20:49

Przecież Laguna II to królowa lawet,z Alfą też bywa podobnie.
Za 16tysięcy kupisz już ładnego Fiata GP i kto wie może nawet od 1właściciela.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Gru 2013, 21:41

Jaro657 napisał(a):Ta Laguna wygląda ciekawie, jaki silnik do niej polecasz?

To była ironia kolego :no:. Te samochody to dramat. Totalnie ich nie polecam... Trzymaj się od nich daleko.

Vermin napisał(a):W tym budżecie możesz kupić np. Lagune II Alfe 156, Alfe 147...

Słyszałeś dobre opinie? Jakim cudem? To chyba najgorszy wybór (względem awaryjności na pewno) w tym budżecie. Plzzz.

Ten komentarz poniżej tyczył się i Alfy i Renault.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

10 Gru 2013, 23:56

Stwierdzenie że alfa romeo jest bezawaryjna nie do końca jest prawdą zależy jak na to spojrzeć bo benzynowe ts twinspark to opinie są raczej złe głównie przez zrywające się paski rozrządu,obracające panewki,wycieki uszczelnień wału i nie tylko oraz wariator który powinno się wymieniać przy wymianie rozrządu a do tanich części nie należy benzyniaki ts to nie do końca udane konstrukcje .Ja jeździłem 156 2.0 ts jakoś poważnej awarii nie miałem poza uszczelnieniem wału ale mogło się skończyć grubą awarią jak by obyło się bez reakcji ale te silniki są delikatne i wymagają specjalnej troski nie nadają się jako woły robocze .Ale biorąc pod uwagę alfe romeo jtd w dieslu przynajmniej wersja w 8 zaworach są naprawdę udany silnik nie sprawiający poważnych problemów naprawdę dużo wytrzyma warunek to kupić coś nie zajechanego . Ja osobiście bym proponował kupić w tych pieniądzach fiat stilo w dieslu jtd 115 km naprawdę to auto nie ustępuje niczym konkurencji np. niemieckiej a kosztuje też sporo mniej w porównaniu do podobnych roczników. Co do fiata czy alfy jest jeden problem a mianowicie nie jest tak łatwo sprzedać bo panuje opinia że to auto na f stereotypy żądza .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

11 Gru 2013, 07:07

No tylko że Stilo ma problemy z elektryką.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Gru 2013, 08:34

Alfa, Reno szukasz problemów? Kup polówke, fabie czy golfa, audi a3 z silnikiem 1.9 TDI 90KM. Lub poszukaj Toyoty Corolli VIII.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

11 Gru 2013, 11:12

Barol po części masz racje z tą elektryką bo zdarzają się problemy z ale nie ma się co oszukiwać konkurencja jakoś specjalnie lepiej też nie wypada no poza Japończykami z wyjątkiem nissana.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

11 Gru 2013, 20:45

No i niewiem teraz dokładnie czy do Stilo przypadkiem nie są drogie części? Niby Fiat ale potrafi pociągnąc po portfelu.
Barol
Awatar użytkownika

11 Gru 2013, 22:56

[urhttp://www.zlomnik.pl/index.php/2013/05/29/najgorsze-samochody-za-20-tys-zl-pszeglont/l][/url]
Złomnik napisał artykuł o najgorszych autach do 20 tys.zł Laugunie mk2 oberwało za diesla 1.9 dCi, Toyocie Avensis za diesla , VW Toufa owi za diesla 2.0 TDI .Audicy A4 oberwało się też za Multitronic .
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008