VW Passat B5 lub Audi A4 B5 - 2.8V6

07 Kwi 2010, 14:15

Witam serdecznie, zastanawiam się poważnie nad autami VW Passat lub Audi A4 z silnikami 2.8V6 plus instalacja gazowa LPG montowana już w Polsce, może ktoś się orientuje jak te auta się zachowują, czy są mocno podatne na jakieś psucie itp. ? Auto które sprowadzę będzie miało przebieg maksymalnie 230tkm Jak z napędami, ogólne minusy tych samochodów plusy, ponieważ nawet nie wiem od czego zacząć, jak ceny części itp. ? bo miał być diesel (te same auta lecz w tdi 1.9) ale chcę zaryzykować, spróbować kupić benzyniaka. Proszę określcie na co najlepiej zwracać uwagę podczas oględzin, co dojrzeć, na co spojrzeć, co dotknąć.
Za wszelkie porady bardzo dziękuję :)

I pozdrawiam :)
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

Miejscowość: Krosno Odrzańskie

07 Kwi 2010, 17:21

Właściwie to wszystko trzeba dokładnie sprawdzic,tutaj nie ma wyjątku. A z proponowanych modeli wybrałbym Passat b5,chociażby dlatego że bardzo mi się podoba i jest solidnym samochodem. To samo mogę powiedziec o Audi,częsci do obydwóch modeli są powszechnie dostępne tylko niestety nie są tanie.
Z doświadczenia mogę powiedziec także,że instalacja gazowa to duży błąd,bardzo szybko wydasz 2 tyś na naprawę silnika. Proponuję jednak zastanowic się nad dieslem.
ZmieniamOpony
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

07 Kwi 2010, 18:01

teraz te instalacje które są już nie szkodzą tak silnikowi tylko że warunek musi być taki że instalacja nie może być tańsza niże te 3000 zł

A co według Ciebie ? ma się zepsuć w silniku po instalacji LPG ?
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

07 Kwi 2010, 21:44

[link do oferty na Allegro wygasł]
Jesli chodzi o Audi A4 B5 to takie wychodziły z najwiekszym silnikiem i ma ona 150KM - to juz lepiej kupić 1,8 T i też ma 150 KM a spalanie mniejsze.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Kwi 2010, 22:08

Mylisz sie, są też A4 B5 z silnikami 2.8 o mocy 174 i 193 konie :wink: Wiem że palą potwornie, bo kuzyn ma takiego, dla porównania BMW z silnikiem o takiej samej pojemności pali średnio o 3-4 litry mniej. No i robota rozrządu do najtańszych nie należy, o zawieszeniu nie będę pisał bo to każdy wie. Natomiast wynagradza nam to wszystko 7.3 sekundy do setki :wink:

[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 22:12 ]
Zapomniałem dodać ze a4 jest o wiele lepiej wykonane od Passata, po prostu inna liga.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

08 Kwi 2010, 00:05

to proszę mi powiedzcie ile to spala ? bo ja uważam, że jeżeli będzie się jeździło spokojnie tak by nie deptać to uda się osiągnąć te 10l/100km a swoją drogą mówię, że od razu jeżeli bym kupował to zakładałbym gaz :) więc trochę to większa oszczędność :) jak by nie patrzeć. A co do rozrządu Tribul to komplet kosztuje 900 zł więc nie jest drogi jak na taki silnik !! patrząc np. na mojego Peugota Boxera gdzie sama rolka napinacza hydraulicznego kosztuje koło 1000 zł :) takie z najtańszych kończąc na 1500 albo i więcej.
Zawieszenie to wielowahacz, więc lubi się szybko psuć ale myślę ze za komplet na przód koło 700-1000 zł to chyba nie tragedia ? szczególnie, że tym benzyniakiem będę mało kilometrów robił :) a tak poza tym na ile starczyć może mniej wiecej kilometrów to zawieszenie wielowahaczowe ?
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

08 Kwi 2010, 15:54

Za 700-1000 zł to kupisz totalna podróbę, która w mgnieniu oka się rozpadnie za, lemfrodera trza dać ponad 1500zł, to nie jest normalne moim zdaniem :shock: Owszem, rozrząd kosztuje 900zł, ale za wymianę ile trza zapłacić, jak tam trzeba rozebrać pół przodu :lol: Taka zabawa z 1700zł w sumie kosztuje kosztuje. Co do spalania...zrobiliśmy 40 km po Wrocławiu, potem 90 km totalna trasa, zero jakiegoś deptania, wkręcania na wysokie obroty i średnia wyszła 15 litrów gazu, instalacja sekwencyjna. Musisz się liczyć z tym że w trasie zejść poniżej 9 litrów może być ciężko a w mieście 15 wychleje lekko, mówię tu teraz o benzynie. Możesz sobie jeszcze coś tutaj poczytać http://motoryzacja.interia.pl/testy/uzy ... 24026,3459

Tu masz coś o spalaniu [link do autocentrum.pl wygasł]
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Kwi 2010, 16:17

ok to że może spalać 20l gazu to się z tym liczę przy obecnej cenie jeszcze można to przeboleć czyli za 40 zł zrobienie 100km to nie tragedia jak na taką pojemność a co do zawieszenia to mnie mocno zastanowiłeś a jakie zawieszenie mają golfy ?
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

08 Kwi 2010, 16:50

Nie wiem dokładnie, nie znam jego budowy, ale jest o wiele mniej skomplikowane i prostsze, zarazem tańsze i wytrzymalsze. Tu masz zestaw Lemfrodera do A4 [link do oferty na Allegro wygasł] . Te tanie też można brać, ale często po 30 tyś km już zaczyna walić od nowa. Ogólnie A4 mi się nie podoba, np tego 1.9 TDI, albo te inne beznyniaki nigdy bym nie kupił, ale ten 2.8...jeszcze S-line, to już jedzie i wygląda, środek skóra, kierownica "S", chromowe wykończenia, to daje efekt :wink: Ogólnie to są on bardzo tanie, głownie ze względu na koszt utrzymania, tak samo jak A8 są tanie przy zakupie. Jeszcze jak byś wziął ten napęd na 4 koła to dopiero koszta jak coś siądzie w napędzie, i spalanie większe :wink:
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Kwi 2010, 17:27

aż taka tragedia ze spalaniem ? :) to chyba sobie odpuszczę na obecną chwilę jednak tego benzyniaka, poczekam trochę może coś się trafi okazyjnie :) bo jak na razie większość minusów posiada to auto według was ;)
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

23 Paź 2012, 14:55

[link do oferty na Allegro wygasł]

co sadzicie o tym?

Sprzedawca twierdzi ze spala 12 gazu w miescie, to mozliwe? w sumie kumpel mial taka to tez twierdzil ze pali mu tak 13, wiec moze przy oszczednej jezdzie....
bakus_44
Nowicjusz

23 Paź 2012, 15:14

W rodzinie była taka i po mieście brała 13-14l lpg.
Ta A4 z linku moim zdaniem była malowana i bita,ponieważ jak zobaczymy na 3zdjęcie widać że tylny błotnik jest jaśniejszy od reszty a bita z przodu z prawej strony (szpary są troche większe niż z lewej strony).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Paź 2012, 22:18

szpary to nie wiem, na zdjeciu ciezko okreslic. Co do blotnika to rzeczywiscie. I wydaje mi sie ze maska tez ma inny odcien. Mozliwe zeby tylko na zdj tak wyszlo? Sprzedawca zarzeka się ze lakier w calosci oryginalny, sprowadzony na zamowienie ze szwajcarii i bezwypadkowy...
bakus_44
Nowicjusz

24 Paź 2012, 22:40

Powiem tak,na srebrnych autach widać najlepiej pod słońce gdzie był malowany.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Paź 2012, 22:43

Jeśli zarzeka się, że lakier w całości oryginalny i nie ma ani jednej rysy - właśnie powinna załączyć Ci się ostrzegawcza lampka - samochód ma tyle lat i ani jednego otarcia?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009