VW passat B5 vs Ford Mondeo MK3

27 Cze 2011, 16:12

Witam zastanawiam się nad kupnem w/w aut.Oczywiście chodzi o diesla chciałbym się dowiedzieć które z tych aut warto kupić.Najbardziej zależy mi na komforcie i ekonomiczności.
RedFast
Obserwowany

Auto: vectra

27 Cze 2011, 21:19

MK3 - co roku po zimie, nowe male ogniska rdzy.
B5 - przednie zawieszenie na 30k km, jak nie masz sokolego wzroku i reflexu kierowcy raidowego do omijania dziur. Kazdy bedzie mial 400k km nabite, a na liczniku standardowe 200k km, Passaty tak maja.

Volvo S/V40 nie chcesz? Albo Alfe 156?

I czy naprawde chcesz/musisz kupic 10 letniego diesla? Nie lepiej B + LPG?
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

28 Cze 2011, 09:22

Volvo będzie miał tyle przejechane co passat i wiadomo , że części do volvo o wiele droższe niż do passata.O alfie myślałem ale też mnie zbytnio nie przekonuję bo to bardziej sportowe auto niż komfortowe.Tylko i wyłącznie diesel nie chcę auta z gazem.
RedFast
Obserwowany

Auto: vectra

29 Cze 2011, 10:47

Passat- tak jak kolega wcześniej napisał, zawieszenie przednie nie jest mocną stroną tego samochodu, jak równiez elektryka, jeżeli diesel to tylko ten na zwyklej pompie(90 i 110km), te na pompowtryskiwaczach(PD 115 i 130km) sa bardzo wrazliwe na jakosc paliwa, koszt ich zakupu to 2000zł plus koszta wymiany.

Mondeo- jeżeli z poczatku produkcji to silnik TDDI(na zwyklej pompie), glosniejszy niz TDCI(comon rail) ale na pewno mniej awaryjny, jezeli juz TDCI to po 2003 roku gdy Ford poprawial te silniki(poprawiano wtedy rowniez zabezpieczenie antykorozyjne)

Moje propozycje:
Citroen C5- autko bardzo komfortowe dzieki zawieszeniu hydraulicznemu(ktorego wcale nie nalezy sie bac poniewaz jest wytrzymalsze niz w nie jednym passacie czy golfie) z bardzo cichym silnikiem HDI. Auto nie doceniane na naszym rynku dzieki czemu zadbany egzemplarz mozemy kupic na prawde przyzwoite pieniadze.

Jezeli podasz rocznik lub cene to postaram sie przedstawic Ci jeszcze inne propozycje jezeli oczywiscie bedziesz chcial ;)
pozdrawiam
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Cze 2011, 11:53

RedFast napisał(a):Volvo będzie miał tyle przejechane co passat i wiadomo , że części do volvo o wiele droższe niż do passata.O alfie myślałem ale też mnie zbytnio nie przekonuję bo to bardziej sportowe auto niż komfortowe.Tylko i wyłącznie diesel nie chcę auta z gazem.

Wyglądem może i są w jakiś sposób sportowe, ale zwykłe 1.9 JTD wcale takie nie będzie. Będzie to po prostu wygodny samochód. Na prawdę warto poszukać takiej 156-stki.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005