VW passat B5

27 Lis 2010, 19:17

Witam.
Mam passata B5 98r. no i zawieszenie padło :cry: Jakieś 50 tysięcy km. temu zakładałem kompletnie nowego febi'aka bo słyszałem, że na nim pojeżdżę nawet do 120t.km no niestety boleśnie się rozczarowałem. 90 - 95% tras pokonuję po asfalcie no niestety jest on u Nas najlepszy ale może bliżej euro będzie lepiej.. :razz:

Moje pytania:
- czy na febi naprawdę zrobi się 120t.km a ja po prostu kupiłem jakiś lewy towar,

- jeśli nie febi to co w rzekomo podobnym wykonaniu,

- słyszał ktoś o takich firmach jak ABS, TSK, OSC i wie coś może o ich produktach bo proponowano mi je do kupna ale chciałbym się coś od ludzi którzy eksploatują (eksploatowali) zawieszenia, elementy tych producentów,

A i z innej beczki czy olej w skrzyni biegów lepiej jest wymieniać czy po prostu należy pilnować stanu?

Proszę o konkretne odpowiedzi ludzi którzy naprawdę wiedzą co piszą z doświadczenia a nie ze słyszenia. Z góry dziękuję i pzdr.
grzes595
Nowicjusz

Miejscowość: Łosice

27 Lis 2010, 21:07

Co do oleju to producent określa jakie są warunki eksploatacji skrzyni tj co ile się wymienia czy też wcale (Amerykanie mają patent iż lepiej nowa skrzynia niż wymiany oleju)
Co do wahaczy to niestety febi dużo trafia się tzw. aftermarket czyli części które nie do końca spełniają właściwości oryginału ale są bezpieczne i można je dopuścić do obrotu,chodzi np.o uszczelniacze gumowe- szybciej parcieją przez co powodują szybsze zużycie wahaczy, czy wycierający się wkład teflonowopolamidowy w środku wahacza.|Są dużo tańsze w fabryce ale dystrybutor i tak narzuca cenę normalnych bo więcej zarobi a klient kupuje przecież febi, a w razie reklamacji to przecież produkt jest dobry tylko te nasze drogi h***we i przez to zawieszenie leci.
Trafiają się także chińskie podróby zapakowane w pudełka febi.
Co do ''renomowanych'' europejskich producentów to trafiają się naprawdę porządnie wykonane na których można pojeździć ale też takie które wytrzymują 20tyś.km
Polecam dołożyć troszkę pieniążków i zakupić zestaw LEMFORDER firmy dostarczającej na pierwszy montaż. Części mają jakby szlifowane fragmenty a jak dokładnie sprawdzisz to w tych miejscach są oryginalne znaczki audi.
Kalkulacja czy kupić "renomowane" czy lepsze zostawiam do rozpatrzenia bo cena jest 100% wyższa.
Co do firm które wpisałeś to nie wiem bo klientom zawsze zakładam lemfordera a jak na razie przez 2 lata żaden nie wrócił na zawieszenie.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

27 Lis 2010, 23:06

Arciasty masz rację osłony gumowe poszły u mnie jakby były z papieru. No o LEMFORDERZE też słyszałem tylko, że znajomy w sklepie po jakimś tam rabacie chce za komplet 1.8k(drogo?) za febi 1.3k no ale z tego co piszesz to chyba różnica 500PLN jest tu warta dopłaty....nie?
A słuchaj jeszcze jakbyś mi powiedział 65k temu zmieniany był rozrząd (pasek, napinacz i prowadząca rolka chyba coś tak pamiętam) reszta zostało stare. Po ilu najlepiej zmienić teraz pasek no i pompę oraz pewnie koła pasowe też. Czy kół się raczej nie zmienia? Dodam, że pasek i rolki nie był zakładane jakieś najtańsze tylko z tych droższych a więc teoretycznie lepszych niestety nie pamiętam nazw producentów. Bardzo bym prosił jeszcze o odpowiedź. Pzdr.
grzes595
Nowicjusz

29 Lis 2010, 01:13

Rozrząd teoretycznie co 90tyskm ale ja zawsze przy przebiegu powyżej 150tyś skracam do 70 dlatego że wycierają się kółka .chyba że nowiutki komplecik z kołami wtedy śmiało 90.
Producent zaleca także sprawdzenie paska co 10tyśkm.A wiec odepnij górną osłonę i wizualnie przyjrzyj się paskowi czy nie ma pęknięć, rozwarstwień , czy jego zęby nie mają luzu na kołach, czy pasek nie wygląda na pościnany a także czy na obudowie nie ma tzw, puszków z paska.Ale skoro nie wymieniałeś pompy dla świętego spokoju lepiej wymienić wcześniej niż wymieniać silnik.
Co do zawiasu to ja kupuję komplet lemfo za 1480 a febi po 900 jak chcesz to dam namiar.
arciasty
Stały forumowicz

02 Gru 2010, 13:07

Byłbym wdzięczny za namiary na tego Lemforda za 1.4k. To taniej niż ja znalazłem no i pewny skoro już testowany :wink:
grzes595
Nowicjusz

02 Gru 2010, 16:40

Jutro napiszę jaka cena dokładnie i podeślę namiary.
arciasty
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bum i nagłe rozerwanie opony!
    Nagłe rozerwanie opony zdarza się rzadko, ale jest bardzo niebezpieczne. Co może być powodem? Z reguły mamy do czynienia z długotrwałymi zaniedbaniami – przede wszystkim jazdą na niedopompowanych oponach i brakiem regularnej ...

08 Gru 2010, 13:47

Mi z kolei mechanik mowił,że rozrzad należy wymieniac co 70 tyś km niezależnie od marki posiadanego samochodu.. Ciekawe jak z tym jest naprawdę. Może marka ma jednak znaczenie?
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa