REKLAMA
Witam forumowiczów,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przejrzałem wiele stron i całe forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania, jednak znalezione informacje są szczątkowe i nie rozwiały moich wątpliwości.
Otóż od niedawna jestem posiadaczem VW Passata B5 FL z 2004 z automatyczna skrzynia biegów (zwykła, nie tiptronic/multitronic). Podczas jazdy zauważyłem niepokojący objaw, mianowicie przy zmianie wyższych biegów (z 2/3 lub 3/4) skrzynia wpada w krótkie drgania/wibracje, jakbym poruszał sie po kostce brukowej. Jest to szczególnie odczuwalne przy rozgrzanym aucie i spokojnej jeździe. Poza tym jest w porządku (brak jakichkolwiek szarpnięć, spadków obrotów, ślizgania się sprzęgła, braku biegów, problemów z przełączaniem skrzyni etc.), krótko mówiąc poza tym wszystko działa idealnie.
W tym miejscu musze zaznaczyć, ze auto jest po wymianie oleju, uszczelek i filtru w skrzyni (podobno były drobne wycieki) – wiem, że jest to podawane jako jeden z głównych powodów takiej usterki.
Tu pierwsze pytania - jaki może być powód (pytałem w warsztatach specjalizujących się w naprawie automatycznych skrzyń i na podstawie opisu zdiagnozowano wstępnie uszkodzenie sprzęgła hydrokinetycznego - chciałbym to z Wami skonsultować) oraz skutki dalszej eksploatacji skrzyni w tym stanie (pogłębienie objawów, całkowite uszkodzenia, inne- jakie?).
Kolejna sprawa to cena takiej usługi - w otrzymanych ofertach mam spore rozbieżności (od 2 do 4k zł.)
Nie ukrywam, ze jestem po sporych wydatkach związanych z zakupem auta (przerejestrowania, podstawowe wymaniany, w tym rozrząd) i chciałbym uniknąć, o ile to możliwe, dalszych napraw w tym miesiącu.
Ostatnia rzecz, to czy tak duża usterka powinna być widoczna po podjęciu do komputera (robiłem to przed kupnem auta i nie było żadnych błędów na skrzyni)?
Podsumowując, liczę na Wasze opinie/doświadczenia co do samego problemu jak i kosztów ewentualnych napraw.
Czytając wiele podobnych wpisów zauważyłem, że zachowanie mojej skrzyni jest nieporównywalne z problemami innych osób, a przytaczane ceny znacznie odbiegają o tych podanych chociażby przez pytane przeze mnie zakłady – są dużo niższe!!
Zaznaczam, że eksploatacja automatycznej skrzyni jest mi znana – od kilku lat jeżdżę takimi autami.
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.