VW Passat CC 2.0 TDI CR pęknięta głowica a chip tuning

16 Lis 2020, 15:28

Witam. W silniku 2.0 tdi CR 140 KM w aucie VW Passat CC z 2008 roku pękła mi głowica i mój mechanik założy mi nową, a raczej używaną lecz w dobrym stanie. Zastanawia mnie jaka mogła być przyczyna pęknięcia głowicy, bo mój mechanik twierdzi że w tych silnikach często pękały głowice, prawda to ? Dodam że mam u siebie chipa zwiększającego moc o około 20-30 koni (poprzedni właściciel zrobił ten chip) i teraz zastanawiam się czy po założeniu nowej głowicy usunąć ten chip zwiększający moc czy go zostawić bo nie wiem czy to ma wpływ na głowice i na to czy pęka, jak uważacie ?
kwolo8
Nowicjusz

16 Lis 2020, 18:17

Jaki jest symbol tego silnika?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Lis 2020, 20:02

Wiem że kod/oznaczenie silnika to CBA
kwolo8
Nowicjusz

16 Lis 2020, 22:17

Głowice pękały w silnikach z PD,powodem była niska jakość ,ten silnik wedle mechaników jest jednym z 3 polecanych,tylko 3 silniki,nie sądzę by powodem pęknięcia był chiptuning,taki stopień podniesienia mocy jest jeszcze,jeszcze,mogła ulec uszkodzeniu jeśli silnik dostał w palnik gdy był jeszcze nie rozgrzany lub był piłowany długo na niskim biegu,głowice lubią pękać w silnikach diesla jeśli,,grzeje,,się na maxa,lub prawie przez długi czas,o przegrzaniu silnika nawet już nie wspominam,zwłaszcza jeśli wleje się zimny płyn,potrafi pęknac też jeśli wpadnie się w głęboką kałuzę i zimna woda chlapnie na silnik,najbardziej prawdopodobne w tym przypadku,zwłszcza jesli silnik jest chipowany jest danie w ,,gary,, zbyt szybko ,trzeba spokojnie rozgrzać silnik .Głowice najczęściej lecą gdy zbyt szybko się je rozgrzeje,lub zbyt szybko schłodzi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj
    Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...