VW passat vs. ford mondeo vs. renault laguna

09 Sie 2011, 10:06

Ostatnio zacząłem się interesować zakupem nowego samochodu i oto samochody które by mnie najbardziej interesowały :
- VW Passat B5 (1.9 TDI)
- Ford Mondeo MK3 (2.0 TDDI)
- Renault Laguna (1.9 DTI)

Kwota maksymalna to 12.500 zł. Najbardziej przekonuje mnie Passat ze względu na silnik i to że nie rdzewieje. Trochę boje się mondeo ze względu na trwałość koła dwumasowego które niestety razem ze sprzęgłem dość tanie nie są (serwisuje tylko w ASO). Najmniej przekonuje mnie do siebie Laguna, ponieważ słyszałem że to jest wielka loteria. Jeżeli się dobrze trafi to nawet pojeździ ,ale jeśli kupi się samochód który nie był zbytnio zadbany, a tylko wypucowany na sprzedaż to kupe kasy sie w niego wsadzi.

Chciałbym się dowiedzieć jeszcze czegoś więcej o tych samochodach i jakie Wy samochody byście wybrali.
Pozdrawiam mati007
mati007
Nowicjusz

Auto: fiat tempra 1.6

09 Sie 2011, 10:34

ale jeśli kupi się samochód który nie był zbytnio zadbany, a tylko wypucowany na sprzedaż to kupe kasy sie w niego wsadzi.

Myślę, że tyle samo (jak nie więcej) można wpakować i w passata i w Mondeo, który był tylko wypucowany na sprzedaż. A dlaczego serwisujesz tylko w ASO? Może jak stać Cie na drogie naprawy w ASO to lepiej Lagunę - bardziej cieszy jazdą niż passat a koszty w ASO takie same. Jak masz mniej kasy na naprawy to weź prostego passata, bo każdy mietek osiedlowy Ci go naprawi.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

09 Sie 2011, 10:51

Stać, ale tylko na drobne i rzadko, ewentualnie na przeglądy
mati007
Nowicjusz

09 Sie 2011, 11:18

Ja na siłę nie brałbym passata tylko dlatego, że to VW bo można się wpakować w niezłe wydatki. Wybrałbym auto w najlepszym stanie wizualnym i dobrej kondycji technicznej (jeśli na stacji diagnostycznej wykluczą duże usterki) Późniejsza eksploatacja zależy w dużej mierze od szczęścia i od tego czy leczysz na czas wszelkie choroby. Passat będzie najstarszy w tej kwocie, potem Mondeo, a Laguna z 3 lata młodsza od Paska. To w dieslach może oznaczać całkiem sporo mniej przejechanych km.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

09 Sie 2011, 11:29

Myślę, że MKIII w stanie jako takim będzie Ci bardzo ciężko dostać za te 13 klocków. Passata prędzej, od siebie podsunę Ci jeszcze Peugeota 406 2.0 HDI i Lancię Lybrę - bardzo dobry silnik JTD i praktycznie bezawaryjny, zwłaszcza jak będziesz serwisował go w ASO.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Sie 2011, 17:00

Serwisuje jak ceny części są do zniesienia, a w lancii te części chyba najtańsze nie są, a japończyków nie lubie
mati007
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nightvision - technologie high-tech w nowym Touaregu
    Nowy Touareg jest oferowany z licznymi innowacyjnymi urządzeniami, których zadaniem jest pomoc kierowcy w niebezpiecznych sytuacjach. Jako pierwszy model Volkswagena nowy Touareg został wyposażony m.in. w system "Nightvision", ...

09 Sie 2011, 17:02

japończyków i peugeotów
mati007
Nowicjusz

09 Sie 2011, 17:26

Laguna II to krolowa lawet, Mondeo MK3 za taka kase bedzie albo juz zjedzone przez rude, albo po dzwonie wiekszym, Passat to bardzo slabe przednie zawieszenie i przebieg w wiekszosci przypadkow kolo 500k km, a na liczniku standardowe 200k km. wez sobie kup jakiegos Fiata z JTD, np Marea czu Marea weekend i bedziesz zadowolony.

A serwisowanie w ASO starego samochodu sie mija z celem, wymieniaja czesto rzeczy ktorze jeszcze spokojnie rok wytrzymaja, jak nie dluzej, maja na wiele czesci CHORE ceny, roboczo godzian tez wysoka.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

09 Sie 2011, 17:34

A co z saabem 9-5 ? Słyszałem że to całkiem niezłe samochodziki
mati007
Nowicjusz

24 Sie 2011, 09:32

Mam mondeo 2003r 2.0 tdci 130km od 4 lat i powiem ci ze jedyne co narazie wymieniałem w nim to drążek stabilizatora.Mimo iż chodzą opinie że te silniki nie są najlepsze.A jak chcesz kupic tddi to się nie martw bo te silniki są podobno wytrzymałe.Ja mam przejechane 225 tys. i nie narzekam.
Taka jedna uwaga jak byś miał zamiar kupywać mondeo to garażowane ,bo moje stało pod chmurką i już gdzie niegdzie pokazuje się rdza.Polecam ci tez benzyniaki.podobno są nie do zajechania.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003