VW POLO 1.6 variant za 6000 opłaca się?? Proszę o pomoc

02 Paź 2012, 16:46

Zainteresuj się Oplem Vectrą B 1,6 lub 1,8. Ba, nawet w białym kolorze dostaniesz!
Proponowałbym jednak 1,8 z gazem, 1,6 jest nie dość, że nieco za słaby jak do tej budy (chyba, że nie przeszkadza Ci nieco mniej dynamiczna jazda) to w dodatku często bierze olej.
Ewentualnie Astra G, silniki te same, ale jest nieco mniejsza, inne zawieszenie.
Peugeot 406 też by się sprawdził, ale tu się nie wypowiadam - nie moja działka, nie znam się na silnikach Peugeota, ale samochód jeden z lepszych, o ile nie najlepszy w swojej klasie (i kasie).
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

02 Paź 2012, 16:57

Szukaj 406,no chyba że zainteresuje Cie Renault Scenic,bardzo obszerne autko.
Tutaj link przykładowy żeby potem nie było że polecam szroty [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Paź 2012, 17:52

Bardzo nie lubię ludzi, którzy skreślają z góry auta z grupy FIAT, ale cóż, nie wiedzą co dobre. Ale jak już koniecznie szukasz czegoś innego niż Fiat to porozglądaj się za Mazdami (323c albo f/626), Toyoty Corolle, Nissan Primera/Almera (ewentualnie), Mercedes-Benz 124 albo jakiś Koreańczyk?
A te wszystkie szmelcwageny i Audi to sobie podaruj, jak takie coś chcesz kupować to maksymalnie 4-5letnie i najlepiej lekko rozbite z Niemiec albo Belgii.
Ja natomiast za te pieniądze kupiłbym jakieś Punto może poczekał starszą Pandę, cóż miłe doświadczenia mam ja i moja rodzina z samochodami z włoskiej stajni :)
kasztan93
Początkujący

Prawo jazdy: 02 03 2012
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 704ccm
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Paź 2012, 19:52

Astrę G nie dostaniesz za 6000zł!!!
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Paź 2012, 05:33

No za 6000zł nie ale autor tematu ma możliwość dołożenia więc za 9-10tys.zł można już czegoś poszukać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Paź 2012, 19:35

No za 10000 to już można fajną Asterkę znaleźć
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

04 Paź 2012, 07:50

Właśnie szukałem za 10 tys Astry i nie znalazłem takiej ,którą chciałbym kupić... :no:
Szukałem te Octavii za dychę ale do kupna w benzynie z min 1,6-100KM i klimą ,to praktycznie nie ma. Kiedy są to są albo za drogie albo z jakimś ukrytym haczykiem... Dlatego musiałem kupić żonie Scenica. Znalazłem za niewygórowaną kwotę z PL salonu od pierwszego właściciela. No to kupiłem. Kupiłem ,bo nie znalazłem w przyzwoitym stanie Astry,Octavii,Passata czy A4-ki... Za 10 k,to musiałby być fuks nad fuksami.
Tak więc jak widać,warto rozważyć jakieś tam Fiaty czy inne Focusy. Zadbany egzemplarz każdej marki,daje realne szanse na niekłopotliwą eksploatację.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Paź 2012, 14:06

To zależy,kolega jakiś czas temu kupił Astre II 1.6 75KM,rok 2002,dał za nią 10.500zł,bogato wyposażona (ABS,elektryka,klima itp),srebrna 3drzwiowa,przebieg 151tys.km ale to przemilcze (chyba wiadomo dlaczego),ogólnie auto dostało kiedyś w lewy przód ale nic poważnego,do zrobienia była tylko klima,miałem już okazje pare razy sie tym przejechać i powiem szczerze fajne autko :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

04 Paź 2012, 16:25

Astra srastra. Sam wybierałem pomiędzy Astrą II a Vectrą B, Astra ma beznadziejne, szpetne wnętrze, kiepski układ jezdny, i jak na mój gust ciasno w niej. Na Twoim miejscu rozejrzałbym się za Vectrą 1,8 + LPG, byłbyś o wiele bardziej zadowolony.
Tak, wiem, reklamuję auto którym sam jeżdżę - ale nie robię tego bez powodu, to naprawdę świetne auto jak za takie pieniądze.

Przykładowo, [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], ale masz tego od groma.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Paź 2012, 19:48

To że Tobie sie Astra nie podoba nie znaczy że innym też ma sie nie podobą,o gustach sie nie dyskutuje.

Vectra rewelacyjna nie jest bo rdza ją lubi :mrgreen:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

04 Paź 2012, 21:03

No własnie Vectra lubi rdze.
Wogóle niewiem co to za zastrzezenia do układu jezdnego,większośc użytkowników nie narzeka.
Barol
Awatar użytkownika

04 Paź 2012, 21:18

Z Astrą to jest ten problem, że wielu ludzi ma mieszane uczucia. Z jednej strony mamy w miarę bezobsługowy, ekonomiczny samochód a z drugiej strony stylistyczny typowy dziadkowóz. Vectra B rzeczywiście jest wygodniejsza ze względu na inny rodzaj zawieszenia nie mniej jeśli dla kogoś wygląd to sprawa która schodzi na dalszy plan to Astra jest jak najbardziej dobrym wyborem.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Rok produkcji: 2010

04 Paź 2012, 21:19

Może inaczej, testowałem jednego dnia Vectrę i Astrę, obiema się jeździło miło, ale Vectra jednak przebija Astrę.
No cóż, ja tam z rdzą problemu nie mam, więc nie powiem, czy taka jest prawda, czy też to wymysł ludzi, którzy kupili Vectrę bitą i klepaną, a potem narzekają na rdzę.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Paź 2012, 03:27

"Diesla Opla sobie odpusc DTi... Jesli Vectra B to minimum 1.8 eco kibel lub 2.0... 2.5 V6 odpusc sobie bo nie zarobisz na rozrzad do tego...
Vectra tyl zawieszenie, jej newralgiczny punkt to tuleje plywajace na wielowachaczu... kpl naprawczy tylnego zawiasu potrafi pociagnac po kieszeni, tylne lozyska 300zl szt. Sprzeglo jest tanie o ile nie masz rozwalonego wysprzeglika... Przod zawias jest pancerny i przy Weitec i szerokich laczkach jest dobrze a laczniki staba zyja i zyja...
LPG tylko sekwencja i pali tyle samo gazu co bezyny...
Jedynie co to trzeba czesciej zmieniac swiece zaplonowe .
Astra G, proste auto z pancernym zawiasem przod i tyl nie do zabicia... dla astry G 1.6 16V minimum bo to przynajmniej jedzie w trasie przy wlaczonej klimie...
Czeny czesci podobne do Vectry B tyle ze tylne zawieszenie jest na belce wleczonej..."
Barol
Awatar użytkownika

05 Paź 2012, 16:15

Killaz nie masz problemów z rdzą bo dopiero co kupiłeś, zima lub dwie o zobaczysz prawdziwe oblicze Vectry B, poza tym wątpię by wszystkie vectry dostały w tylny odcinek progu i tylne nadkola.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000