VW POLO 1.9TDI awaria elektryki

21 Lis 2021, 07:00

Witam, pacjentem jest VW POLO 1.9 TDI 100 CONFORT 2007 rok.
Do klosza tylnej lampy dostała się woda, po zdemontowaniu, wysuszeniu, uszczelnieniu, okazało się ze lampa nie świeci, nie miałem opisu skrzynki bezpieczników, wiec sprawdzałem bezpieczniki po kolei, po odnalezieniu i wymianie przepalonego bezpiecznika, lampa zaczęła świeciś, ale nie działają teraz kierunkowskazy (łącznie z awaryjnymi), klapa bagażnika otwiera się tylko z kluczyka, nie działa oświetlenie wewnątrz. Gdzie szukać przyczyny tych awarii i jak sobie z nimi poradzić?
Z góry dziękuję za pomoc.
WojciechMAT
Nowicjusz

21 Lis 2021, 10:07

Jeżeli taki problem powstał po zalaniu lampy to sprawdź czy jak ja odłączysz coś się zmieni.
Sprawdź też inne bezpieczniki nie tylko te powiązane ze światłami z tylnej lampy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lis 2021, 10:14

Bezpieczniki już sprawdzone, są ok. Problem pojawił się po wymianie przepalonego bezpiecznika.
WojciechMAT
Nowicjusz

21 Lis 2021, 11:42

A jak ta lampa nie świeciła, to awaryjne i kierunki, oświetlenie wewnętrzne i klapa działały?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lis 2021, 12:46

Tak, wcześniej wszystko działało, (wyciągnąłem i włożyłem z powrotem na miejsce kilkanaście bezpieczników zanim znalazłem przepalony, następnie po odpaleniu samochodu reszta przestałą działać.
WojciechMAT
Nowicjusz

22 Lis 2021, 07:29

A może zle włożyłeś bezpiecznik, sprawdz jeszcze raz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik F20C - Honda
    Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...

22 Lis 2021, 09:49

No to ciekawa sprawa...Zrób jeszcze coś takiego - odłącz aku, odłącz tą lampę, co była zalana i posprawdzaj raz jeszcze wszystkie bezpieczniki i i podłącz aku. No i sprawdż, czy ten co wymieniłeś nie spalił się ponownie.
Jak wszystko będzie działać, to podłącz tą lampę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2021, 10:20

WojciechMAT napisał(a): sprawdzałem bezpieczniki po kolei, po odnalezieniu i wymianie przepalonego bezpiecznika, lampa zaczęła świeciś, ale nie działają teraz kierunkowskazy (łącznie z awaryjnymi), klapa bagażnika otwiera się tylko z kluczyka, nie działa oświetlenie wewnątrz
Mogłeś przy wyciąganiu bezpieczników po kolei nie włożyć z powrotem któregoś na swoje , właściwe miejsce . Ot taki chochlik . Zdarza się . Dobrą praktyką jest przed wyciąganiem bezpieczników zrobić zdjęcie skrzynki . Wtedy nie ma możliwości pomyłki . Jeśli Twoje Polo to 9N , to zobacz czy w pozycji 44 jest teraz włożony bezpiecznik 15 A.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna