VW Polo 2006r po lift szarpie kierownica przy zwalnianiu.

28 Sty 2020, 12:43

Witam. Ostatnio jak jechałem obwodnicą (s11) to przy zwalnianiu przed zjazdem od 120 do 80km/h szarpała mi kierownica. Przy jeździe z niższymi prędkościami (90 km/h) efektu tego nie ma Czy to normalne w tym samochodzie? Polo 4 po lift 2006r silnik 1.2.
mati12
Nowicjusz

28 Sty 2020, 12:47

Tak się dzieje jak lekko hamujesz? czy jak odpuścisz hamulec to wibracje ustają?
Prawdopodobnie problemem będą lekko krzywe tarcze hamulcowe.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Sty 2020, 12:52

Jak puszcze hamulec wszystko wraca do normy(i jak prędkość zejdzie do tych ok 80). I to się dzieje jak trochę mocniej zwalniam bo zjazd w mieszkowie jest dość krótki. Czy mogę tak jeździć czy lepiej zweryfikować to u mechanika?
mati12
Nowicjusz

28 Sty 2020, 12:57

Wszystko wskazuje na lekko zwichrowane tarcze hamulcowe. Często jest tak że przy określonej większej prędkości podczas hamowania jest to najbardziej wyczuwalne im wolniej jedziesz tym słabsze doznania takich wibracji.

Zobacz w jakim stanie są tarcze jak już są cienkie to tym bardzie ryzyko takiego uszkodzenie ich jest dużo większe bo szybko można je przegrzać hamując.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Sty 2020, 13:40

mati12 napisał(a): szarpała mi kierownica.
Prawdopodobnie jak napisał to kol.wyzej do wymiany tarcze hamulcowe.Jednak zeby być pewnym trzeba podjechać na SKP i dokonac pomiaru owalizacji tarcz hamulcowych.
mati12 napisał(a): Czy mogę tak jeździć
Wiesz co masz zrobić a co dalej to decyzja nalezy do ciebie.Jezeli to Ci nie będzie przeszkadzało to mozesz dalej śmigać... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Sty 2020, 20:11

mati12 napisał(a):. Czy mogę tak jeździć
Tak jak wyżej kolega napisał - możesz . Jednakże co drga , trzepie to skraca żywotność elementów zawieszenia czy układu kierowniczego.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Sport i Mitsubishi L200 Expedition Camper
    W najbliższy weekend, 17 i 18 listopada podczas wystawy 4x4 Offroad Show Poland, polski oddział Mitsubishi Motors zaprezentuje klientom model Mitsubishi Pajero Sport. To jedyny egzemplarz tego modelu w Polsce a celem prezentacji ...