VW POLO 6R 1.6 TDI - okazjonalna czkawka na wolnych obrotach

23 Sie 2017, 09:23

Witajcie!!

Potrzebuję porady od kogoś ogarniętego z silnikiem 1.6 TDI w Polo 6r z 2010 roku.
Mianowicie, czasem zdarza mu się lekka czkawka na wolnych obrotach, coś lekko szarpnie i trochę nierówno chodzi, ma takie jakby przeskoki w pracy silnika. Zdarza się to raczej sporadycznie ale trochę mnie to niepokoi. Myślałem nad sprzedażą ale stwierdziłem ostatecznie że najpierw dojdę z tym do ładu a dopiero potem będę myślał dalej nad tym tematem. Kiedyś też tak miałem ale dochodziły do tego bardzo duże szarpnięcia i skoki obrotów ( winny był tutaj EGR, który wymieniony został na nowy )
Macie może jakieś pomysły co się może dziać?
Ja osobiście podejrzewam akumulator który jest na wyczerpaniu, kilka osób mówiło mi, że to może być przez to że daje on złe napięcie itp. Ostatnio podłączyłem go pod kompa posprawdzałem wszystko, zero błędów kontrolki żadne się nie świecą. Sprawdzenie trwało około 30 minut, potem nie odpalił i bez prostownika się nie obyło, stąd też podejrzenie o problem z akumulatorem.
Będę wdzięczny za pomoc jeśli ktoś miał taki lub podobny problem
Uki91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.6 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Sie 2017, 10:11

W takim razie zacznij od akumulatora. Sprawdź jego napięcie po około dwóch, trzech godzinach od wyłączenia silnika. Następnie po odpaleniu sprawdź napięcie ładowania bez obciążenia i pod obciążeniem.

Daj nam znać jakie wyjdą napięcia.

Uki91 napisał(a):Kiedyś też tak miałem ale dochodziły do tego bardzo duże szarpnięcia i skoki obrotów ( winny był tutaj EGR, który wymieniony został na nowy )
Kiedy on był wymieniany i ile zrobiłem kilometrów po jego wymianie? Może warto do niego zerknąć i go wyczyścić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Sie 2017, 10:13

EGR był wymieniany około 5 000 km temu, może nawet mniej. Posprawdzam aku i dam znać jak wyglądają napięcia.

Zastanawia mnie tylko czy sam akumulator może mieć wpływ na pracę silnika na wolnych.
Uki91
Nowicjusz

23 Sie 2017, 10:22

Uki91 napisał(a):EGR był wymieniany około 5 000 km temu, może nawet mniej.
No to tu raczej będzie ok i nie ma co do niego zaglądać zbyt mały przebieg żeby się zabrudził.

Uki91 napisał(a):Zastanawia mnie tylko czy sam akumulator może mieć wpływ na pracę silnika na wolnych.
W dieslu trochę mniej niż w benzynie ale może jeżeli akumulator jest słaby to na wolnych obrotach mogą się pojawiać różne rzeczy. Jak zmierzysz napięcia to zobaczymy co tam się dzieje.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Wrz 2017, 08:52

Trochę ogrzewam temat ale dopiero teraz udało mi się pogrzebać przy aucie i chyba w końcu wiem co go może boleć.

Wyskoczył mi błąd 01314 engine control module.

Teraz tylko pytanie, czy może się to dziać przez ten nieszczęsny akumulator ( niby podmieniliśmy na chwile aku z innego auta ale działo się to samo jednak po wymianie nie resetowałem błędów )

Kolega podpowiada że może to być także walnięty MAF dlatego wyskakuje ten błąd, z kolei ktoś inny stawia cały czas na słaby aku ewentualnie zła masa.

Ja już zgłupiałem, ile ludzi tyle opinii :/

Będę wdzięczny za wasze opinie o czym może świadczyć ten błąd, może ktoś z was miał coś takiego?

P.S Czy ten błąd może mieć coś wspólnego z hamulcami? Wyskoczył w przy badaniu systemu hamulców co mnie bardzo zaskoczyło.
Uki91
Nowicjusz

16 Kwi 2019, 22:36

Witam, Mam podobny problem czy udało się go rozwiązać?
smither
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...
    Jak używać nawigacji google? Jakie są dostępne opcje?
    Google Maps to popularna aplikacja nawigacyjna, która umożliwia wyznaczanie tras i śledzenie drogi do wyznaczonego celu. Oto kilka podstawowych opcji dostępnych w Google Maps: Wyznaczanie trasy: Aby wyznaczyć trasę, ...