VW POLO 9N -centr zamek, syg świateł, airbag i błędy z komp

30 Wrz 2009, 13:56

POLO 9N 2002r
Witam,
przeskanowałem sobie dzisiaj auto programem VAG 4.9 PL i wykryłem parę błędów.
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

pierwszy trochę mnie zdziwił ponieważ nie posiadam klimatyzacji w autku. Co do reszty nie wiem co oznaczają i co się za nimi kryje. Może ktoś wie?

Mam jeszcze parę drobnych pytań-
1) W jaki sposób jest przymocowana poduszka? Ponieważ z jednej strony mi odstaje i chciałbym ją dokręcić. Przeczytałem na forum że niby znajdują się tam jakieś zatrzaski, ale próbowałem ja docisnąć i nie poskutkowało. Oglądałem wczoraj na giełdzie taka samą poduszkę i ewidentnie trzyma się na jakiś dwóch śróbkach. Ale jakich? Na płaski śróbokręt, a może krzyżakowy, czy np imbus? Wie ktoś?

2) Gdzie znajduje sie czujnik otwierania drzwi kierowcy? Czy można go kupić i wymienić? Ponieważ wydaje mi sie że kolejne usterki wynikają z tej-
- nie zapala mi się oświetlenie wewnętrzne gdy otwieram drzwi kierowcy (gdy otwieram drzwi pasarzera wszystko działa)
- nie mam sygnału gdy zostawię włączone światła
- i co mnie najbardziej denerwuje to podczas otwierania drzwi pilotem muszę nacisnąć 2 razy guzik żeby otworzyły mi sie wszystkie drzwi(gdy nacisnę raz otwierają się tylko drzwi kierowcy, a gdy nacisne guzik 2 razy otwieraja sie wszystkie drzwi ale jak wsiąde do auta i posiedzę chwile auto sie zamyka i włącza sie alarm- jakby nie wiedziało że jestem już w środku. Czyli wydaje mi sie że czujnik otwierania drzwi nawalił;/

pozdrawiam
roverek
Nowicjusz

Miejscowość: Wro
  • 30 Wrz 2009, 20:07

W zamku znajdują się trzy mikrostyki, ktore wysyłają sygnały do modułu komfortu.Często awaria jest po stronie wiązki elektrycznej.To normalne że tylko drzwi kierowcy się otwierają po jednym naciśnięciu a wszystkie po dwoch naciśnięciach.Auto się blokuje automatycznie po przekroczeniu 16 km/h.Można to zmienić,tzreba dokonać zmiany wpisow w module komfortu.
    Jeżeli masz wtyczkę 6 pinową do zamka drzwi to:
    styki 1 ,2 -silniczek elektryczny (często ulega awarii)
    styk 5 - wspolny dla wszystkich mikrostykow (brązowy masa z modułu komfortu)
    styki 5,3 i 5,4 dwa mikrostyki od blokady zamka
    styki 5,6 mikrostyk-drzwi otwarte,zamkniete
    Numery stykow są opisane na wtyczce i wewnątrz gniazda.
    Zacznij od sprawdzenia wiązki,najlepiej mieć schemat elektryczny.
    Sprawdź czujnik skrętu G 85 bo po jego wymianie na nowy często ten błąd pozostaje.

[ Dodano: Czw Paź 01, 2009 21:40 ]
    Jeżeli masz zamek na 8 pinow to styki mikrowłącznika (drzwi otwarte- zamknięte) są na pinach 5 i 8.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najważniejsze zmiany w ubezpieczeniach OC
      11 lutego 2012 roku nastąpiła nowelizacja w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Przepisy te obowiązują już wszystkich posiadaczy ...