VW Polo - benzyna zamiast płynu chłodzącego

06 Gru 2019, 12:07

Witam. Dziś w samochodzie zapłaciła mi się kontrolka o braku płynu chłodzącego z racji tego że spieszylam się do pracy z garażu wzięłam pierwsza banke z płynem. Zaczęłam wleewc i okazało się z emoj mąż w bance od płynu miał benzynę... Niestety troche wlałam co teraz zrobić?
Malina29
Obserwowany

06 Gru 2019, 12:45

Niestety nawet jak wlałaś niedużo trzeba będzie spuścić cały płyn, przepłukać układ i zalać nowym płynem chłodzącym zgodnym z tym jaki zalecany jest do tego układu w samochodzie.

Swoją drogą zwykłej benzyny nie powinno się trzymać w takiej bańce, a na przyszłość warto zwrócić na kolor płynu i zapach zanim dolejesz cokolwiek do układu chłodzenia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Gru 2019, 15:31

Cichy77 napisał(a):Swoją drogą zwykłej benzyny nie powinno się trzymać w takiej bańce
a tak z ciekawości to czemu?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Gru 2019, 15:46

Kao napisał(a):a tak z ciekawości to czemu?
Ponieważ w pojemnikach plastikowych nie przeznaczonych do tego nie do końca jest to bezpieczne. Paliwo mieszając się w bańce powoduje tarcie i elektryzuje się (cząsteczki benzyny elektryzują się różnoimiennie) przez co może dojść do samozapłonu. Bardziej niebezpieczne jest przewożenie benzyny w samochodzie w takiej bańce bo tam cały czas się miesza. W garażu odstawisz na półkę i spokój. Najlepiej trzymać też gdzieś przy ziemi.

To tak ze względów bezpieczeństwa :)
Cichy77
Forumowicz VIP

06 Gru 2019, 15:50

Jeszcze nie słyszałem o takim przypadku, nawet mam znajomą co jest uprzedzona i zawsze wozi 5 litrów benzyny w bagażniku od lat
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Gru 2019, 16:37

Cichy77 napisał(a):Ponieważ w pojemnikach plastikowych nie przeznaczonych do tego nie do końca jest to bezpieczne. Paliwo mieszając się w bańce powoduje tarcie i elektryzuje się (cząsteczki benzyny elektryzują się różnoimiennie) przez co może dojść do samozapłonu.

Nie przesadzajmy...Wożę Pb w rezerwie w bagażniku w bańce 5l po płynie do spryskiwaczy już chyba z 20 lat jak nie więcej i nic się nie stało...Oczywiście nie jest to cały czas to samo paliwo :) Zazwyczaj biorę je do kosiarki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

06 Gru 2019, 17:15

MotoAlbercik napisał(a):Nie przesadzajmy...Wożę Pb w rezerwie w bagażniku w bańce 5l po płynie do spryskiwaczy już chyba z 20 lat
Kiedyś też tak robiłem i nigdy z tym nie miałem problemu. Później przerzuciłem się na kanister taki typowo do benzyny i w nim wożę paliwo jeżeli potrzebuję. Nie wiem czy on też czasem nie jest plastikowy ale może to jest jakiś inny materiał na pewno grubszy i bardziej wytrzymały.

Warto po prostu coś takiego mieć na uwadze i wiedzieć co się dzieje w takiej bańce z paliwem :)
Cichy77
Forumowicz VIP

06 Gru 2019, 17:44

Oj tam oj tam. Co tam w tej bańce się może dziać? Benzyna sobie jest i tyle...W rezerwie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000