VW Polo czy Toyota Yaris

10 Kwi 2010, 09:16

[center]Witam chcialbym kupic samochó, który posłuży mi kilka lat. Zastanawiam się na dwoma modelami Vw Polo i Toyota Yaris. Na jakimś forum wyczytałem, że w toyotach szybko blachy rdzewieją, ale ile w tym prawdy??

Dam przykładowe linki:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] POLO

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Yaris

Każde wskazówki i porady naprawde bedą pomocne.

Pozdrawiam[/center]
sosna
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

10 Kwi 2010, 10:30

Oczywiście wybrałeś dosyc trwałe "pojazdy" i o uznanej jakości.
Moim zdaniem kryteria jakie powinieneś przyjąc przy wyborze auta są 3.
Po pierwsze: koszty eksploatacji.
Tutaj wychodzi na to,że eksploatacja przy aucie które się "nie psuje" czyli tylko paski,oleje,świece,filtry,klocki itp. powinna kształtowac się na podobnym poziomie.Jeśli jednak dojdzie do awarii i trzeba będzie coś rzeczywiście naprawiac i wymieniac,to Polo może okazac się nieco tańsze w tych naprawach.
Po drugie:w jakim aucie lepiej się czujesz.
Po prostu trzeba się przejechac,pokierowac i zobaczyc jakie auto mi bardziej pasuje,bo akurat te auta jakie Ciebie interesują,są naprawdę (nawet w środku) po prostu różne... Filozofia i ergonomia ich projektowania poszły różnymi ścieżkami.
Po trzecie: Szukanie auta.
Ważną sprawą jest po prostu to,w jakim stanie technicznym znajdziesz konkretny egzemplarz "do kupna" ... Nie polecam takiego rozwiązania jak w twoim linku czyli "automatu".

Mam swój typ ale nie chcę Tobie zasugerowac więc nie napiszę jakie bym auto wybrał osobiście na Twoim miejscu.
:wink:

Oczywiście polecam poczytac opinię na stronie "autocentrum"
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Kwi 2010, 14:23

artur73 napisał(a):Oczywiście polecam poczytac opinię na stronie "autocentrum"

Dobra rada, ale dam od siebie przestrogę: opinie na autocentrum czytaj przez palce, sporo jest przesadzonych zarówno w jedną i w drugą stronę, jak wchodzę i czytam o autach którymi jeździłem to 70% informacji jest prawdziwych, ale pozostałe 30% albo opisują bez punktu odniesienia (np. czytam wypowiedzi że 90KM to bardzo zrywny i mocny silnik...), albo wpisują zupełnie nieprawdziwe informacje, wydaje mi się że od jakiegoś czas pracownicy salonów różnych marek wchodzą tam i wpisują opinie wychwalające swoje auta i/lub mieszające z błotem konkurencję
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

10 Kwi 2010, 15:59

Ja wybieram Ibizę III. Polo droższe tylko dlatego, że to VW. Podobnie jest z Toyotą. Toyota jest droga dlatego, że jest Toyotą. Oczywiście idzie za tym jakość, ale za stosunkowo wysoką cenę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...