VW Polo - duże spalanie.

27 Gru 2008, 21:55

Posiadam samochód vw polo 1.0 na jednowtrysku,który pali 8l na 100km. był też podłączany pod komputer ale i nic nie wykazało. Czy może być za to odpowiedzialna sonda lambda? I jaka powinna być średnia spalania dla tego silnika?
Łukasz25
Nowicjusz

• 28 Gru 2008, 15:01

a od kiedy masz ten samochód? było mniej wcześniej? który to rok produkcji i jaka wersja mocy? Ja generalnie słyszałem że to norma dla tego silnika...
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

28 Gru 2008, 17:18

ja mam peugeota 1.0 l i mi pali jakies 5,5- 6,5 litra na sto kilometrow nei wiem od czego to zalezy nie mam pojecia ::):):):):)
    Peugeot 106
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

28 Gru 2008, 17:20

Mam go od dwóch lat, u poprzedniego właściciela spalał mniej ok 6-6.5 litra rocznik 1996, moc- nie jestem pewien 45 lub 50 koni. Myślę że przy tej pojemności silnika to za dużo.
    Łukasz25
    Nowicjusz

28 Gru 2008, 17:25

no troche duzo to jest .... masz taki sam silnik jak ja tyle samo koni to jest nie mozliwe moj pali tak jak pisalem wyzej ...moze filtr paliwa zmien nie wiem ....
    Peugeot 106
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

29 Gru 2008, 09:17

Łukasz25 napisał(a):Mam go od dwóch lat, u poprzedniego właściciela spalał mniej ok 6-6.5 litra rocznik 1996, moc- nie jestem pewien 45 lub 50 koni. Myślę że przy tej pojemności silnika to za dużo.

[link do autocentrum.pl wygasł] i prawie nie różnią się od wersji 45KM. Poczytaj opinie poniżej, wygląda na to, że nie jesteś odosobnionym przypadkiem, te 6,5L/100km to mogły być pobożne życzenia poprzedniego właściciela i nie powiedział ci całej prawdy żebyś wziął to auto od niego. Ja powiem tak, miałem styczność dwoma podobnymi autami i pierwszy o pojemności 1100ccm spalał w mieście 9-10 L/100km. Drugi o pojemności 800ccm spalał 7,5L/100km w mieście, oba auta z salonu. Napisz jeszcze na jak długich odcinkach go eksploatujesz, czy jest to jazda miejska czy pozamiejska i z jakimi prędkościami jeździsz. Czy masz styl jazdy agresywny, umiarkowany czy spokojny?
    karlone
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Kia GT4 Stinger: 315 KM w koreańskim coupe
      Kia zaprezentowała koncepcyjne coupe o nazwie GT4 Stinger na salonie w Detroit. Pod maską Kia GT4 Stinger znajduje się turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 2 litrów, generujący moc 315 KM. Napęd jest przenoszony ...

29 Gru 2008, 20:34

Może całej prawdy mi nie ujawnił poprzedni właściciel, dzisiaj wszystko jest możliwe. Jak go podłączono w warsztacie do komputera powiedziano mi, że jeśli wymienię sondę to podobno spalanie może zmniejszyć się nawet o 15% (czy to jest prawda?)
    Jeśli chodzi o jazdę, nie szaleję na drogach i tez nie zamulam. Najczęściej poruszam się 70-90 / 30km po za miastem.
    Łukasz25
    Nowicjusz

29 Gru 2008, 21:09

no to faktycznie trochę za dużo. Za nim zaczniesz kupować i wymieniać trzeba dobrze pooglądać jak się mają sprawy pod maską. Na początek sprawy z oporami toczenia, czyli ciśnienie w oponach, zbieżność, czy po podniesieniu auta koła obracają się w miarę swobodnie. Potem sprawdziłbym filtr powietrza, przepływomierz czy nie jest zabrudzony, to też wpływa na zużycie paliwa. Sonda lambda oczywiście też wpływa na mieszankę. Szacuje się że wytrzymuje przebiegi ok 150 tys km. Dobry mechanik jest w stanie sprawdzić czy jeszcze działa czy już nie za bardzo. Powodzenia!
    karlone
    Zaawansowany

03 Sty 2009, 15:01

Może ktoś ma inny pomysł aby ten problem rozwiązać?
    Łukasz25
    Nowicjusz

03 Sty 2009, 17:22

Odpal autko i przemiez sonde miernikiem i zobaczysz jak chodzi. Jak bedzie dobra to masz juz 1 problem do wyeliminowania, ale przypuszczam ze to sonda jednak 8)
    hot-garage
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk

04 Sty 2009, 12:26

Ale jak mam to zrobić bo nie mam pojęcia ?
    Łukasz25
    Nowicjusz

04 Sty 2009, 12:58

Ilu kablowa jest sonda? Tzn zobacz ile kabli wychodzi z sondy. Wtedy podpinasz miernik do kabla + (tam jest chyna czarny przewod z sondy) 2 - podpinasz pod mase auta. Sprawdzasz na wloczonym silniku jakie wartosci wskazuje. Sonda ma miec caly czas zmienne napiecie tzn powinna zmieniac sie wartosc pokazywana na mierniku np. 0,2-0,8 itd. :)
    hot-garage
    Początkujący
    Awatar użytkownika

09 Sty 2009, 19:33

Sonda jest 4 przewodowa .
    Łukasz25
    Nowicjusz

10 Sty 2009, 16:29

Przetnij lekko koszulke czarnego kabla odpal auto poeczekaj chcwile i przemierz do tego czarnego kabla podlaczasz + z miernika a 2 kabel dajesz gdziesz do masy i odczytaj wartosci. Zobaczysz jak chodzi 8)
    hot-garage
    Początkujący
    Awatar użytkownika