SEAT TOLEDO 1,9 TDI 1996 PROBLEM ZE SPRZĘGŁEM

08 Sty 2009, 20:20

Podczas jazdy wpadł mi pedał sprzęgła w podłogę.Chciałbym zweryfikować uszkodzenie ale nie znam budowy układu i nie wiem od czego zacząć.
marek filoni
Nowicjusz

• 08 Sty 2009, 23:22

Jesli masz sprzęgło hydrauliczne to w najlepszym wypadku jest mało płynu w zbiorniczku (sprzęgło i hamulec ten sam zbiorniczek) dolac i odpowietrzyc chyba że masz mniej szczęścia to albo pompa hamulcowa albo wysprzęglik . Jesli sprzęgło na linke to pękła linka wymienic na nową !
    JANMOT
    Nowicjusz

09 Sty 2009, 18:32

Sprzęgło jest hydrauliczne i w zbiorniczku jest odpowiedni pozom płynu.Obawiam się,że usterka jest poważna tylko nie wiem co i w jaki sposób sprawdzać po kolei.Jak sprawdzić czy jest to wysprzęglik, czy pompa,czy docisk?
    marek filoni
    Nowicjusz

09 Sty 2009, 19:26

mozna sprobowac odpowietrzyc siłownik ale z doswidczenia to padł ci docisk i czeka cie wymiana kpl sprzegła
    Andrzej p
    Nowicjusz

Miejscowość: gdansk

10 Sty 2009, 14:34

Raczej będzie ci ciężko zweryfikowac co jest uszkodzone można by zaobserwowac wysprzęglik lub łożysko oporowe czy po nacisnięciu pedału sprzęgła przesuwa się ale z drugiej strony jak padł docisk jak pisze kolega Andzej p . To nie będzie się łożysko oporowe cofało i żadnego ruchu nie będzie i mógłbyś postawic złą diagnoze np:na pompe .Radzę odstawic gdzieś na warsztat.
    JANMOT
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

3 miliony silników EA211
      19 czerwca 2020 w fabryce Mladá Boleslav został wyprodukowany trzymilionowy silnik EA211 dla samochodów ŠKODA i innych marek z Grupy Volkswagen. Pierwszy egzemplarz zjechał z linii produkcyjnej w 2012 ...