VW Polo Jakie opony zimowe?

18 Paź 2007, 20:50

Kupiłam nowego VW Polo. To moje pierwsze autko, więc nie mam pojęcia o oponach, a zima tuż tuż. ...Poradźcie mi jakiej marki opony zimowe są dobre? Cena nie jest istotna. Muszą się jedynie trzymać... śniegu ;-)
limonka
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Paź 2007, 07:48

Poruszyłaś bardzo szeroki temat i podejrzewam,że nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi.Każdy wymieni swoje oponki,że są dobre,że jeździ i nie narzeka.Ja osobiście mogę ci zaproponować lekturkę internetową Auto Świata bądz Motoru.Są tam testy opon zimowych różnych firm i różnego rodzaju.I na tym możesz polegać.Bo to,jakie oponki kupisz,zalezy głównie od tego,po jakich drogach jeździsz.Jak jeździsz tylko po mieście,gdzie jest asfalt i jeździ dużo aut,jeżdżą często pługi,nie jeździsz o godzinie 5 czy 6 rano ani wieczorem po 18(wtedy są największe mrozy i jeździ najmniej pługów,a drogi nie są rozjeżdżone jak za dnia),to wystarczą ci oponki z tej środkowej półki.W przeciwnym razie musisz pomyśleć o tych z wyższej.Ja np. mam Pirelli Winter Carving - wówczas tez mi pomół test opon zimowych w Auto Świecie.Miały one bodajże 3 miejsce(te na pierwszym i drugim były nieco drogie...Ale objechgałem dwa sezony i nie narzekam.A jedżę dużo i to po takich drogach,gdzie czasami droga jeszcze wogóle nie widziała pługu(często jeżdżę na wieś oddaloną odemnie o 350 km).I radzą sobie całkiem nieźle :) .
Jak już będzieswz zdecydowana na jakieś oponki,to warto popytać w sklepach i markietach ile kosztują i porównać ceny z internetem.Ja swoje kupiłem przez internet(w dodatku przywieźli mi je za darmo_),bo różnica w cenie między sklepem internetowym,a markietem była 30zł na jednej oponce.W sklepie z oponami,ta różnica wynosiła już 46 zł!Więc warto poświęcić troszkę czasu i poszperać.Stanowczo odradzam opony produkcji Chińskich,Koreańskich i podobnych firm,które są nieznane.No i nie warto inwestować w opony,które są nowością na rynku,nawet znanych marek,ponieważ każdy zachwala swój produkt,a o takich oponach nie ma jeszcze żadnych opinii od uzytkowników,bo są nowe i tak naprawde to nie wiadomo czy są one tak dobre,jak to mówi producent.A każdy swoje chwali.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2007, 07:44

:D limonka: jak to się stało, że Twój Salon, w któym kupowałaś "Igiełkę" nie dodał bonusa w postaci kompletu zimówek...? 8)
fordon

21 Paź 2007, 10:40

ja mam pirelli w mercedesie i jestem zadowolony
mercedes_190_2.0_E
Nowicjusz

Miejscowość: Więcbork

21 Paź 2007, 13:57

:? Z mercedesa, czy z Pirelli...? :wink:
fordon

21 Paź 2007, 19:31

Fordon... jesteś niemożliwy!! Podobał mi się tekst "z mercedesa czy pirelli"? Nie mogę przestać się śmiać :)
A tak na powaznie, to salon, w którym kupowałam Igiełkę dał mi tylko (nie wiem czy dobrze napiszę)zapasowe felgi stalowe i kołpaki. Nie postarali się chłopcy, a raczej jeden..... sprzedawca samochodu :( No, cóż nie należę do kłótliwych osób, więc wzięłam co dali. Sama jedynie wyłudziłam dywaniki gumowe i welurowe, no i autoalarm.
Zimówki musze kupić sama. Weszałam sobie na stronę opon zimowych i zwariowałam. Czytam te testy i nic nie rozumiem. Chcę dobre opony i cena nie gra roli. Zima tuż tuż, więc nie chcę zostać na lodzie :)
limonka
Nowicjusz

21 Paź 2007, 19:40

MotoAlbercik: dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź. Masz rację, w życiu nie zdecydowałabym się na opony jakieś nieznanej firmy. Wolę polegać na tym co sprawdzone. Tak naprawdę w większości jeżdżę po Warszawie i niestety w godzinach albo bardzo rannych albo bardzo późnych. Od czasu do czasu wybieram się też krajową siódemką do rodzinnego dmku, oddalonego jakieś 50 km od Warszawy. Mimo wszystko wolę kupić opony z wyższej półki, by nie martwić się czy dojadę do celu, gdy nie odśnieżą dróg. Dziękuję za radę odnośnie testów. Właśnie w oparciu o nie zapewne dokonam ostatecznego wyboru.
Zastanawiam się nad Firestone albo Pirelli.
limonka
Nowicjusz

22 Paź 2007, 22:39

Obie oponki są dobre.Z kolei ja,nie polecam oponek Dębicy typu Frigo,Frigo2.Opinie producenta,absolutnie nie zgadzają się z praktyką.Przynajmniej w Polonezie i w Nexii.A miałem okazję jechać na tych oponkach w tych samochodach.No i w testach tez nie wypadały najlepiej,a w szczególności na mokrej nawierzchi.Oczywiście w śniegu były jako jedne z najlepszych,ale na aqaplingu wyszły nisko.
Kierując sie wyborem opon zimowych,musisz zwrócić szczególną uwagę jak opona zachowuje się na śniegu i jak na wodzie(deszcz i błotko pośniegowe).Jak zachowuje się podczas jazdy i podczas chamowania na mokrej,suchej nawierzchni i w śniegu.Bo te rzeczy sa najważniejsze.Co z tego,że opona jest dobra na śnieg,skoro na deszczu jest do d....y?A u nas zimy są takie,że raz jest śnieg i mróz,a raz temperatura jest na plusie i jest albo mokro albo sucho.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000