Poruszyłaś bardzo szeroki temat i podejrzewam,że nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi.Każdy wymieni swoje oponki,że są dobre,że jeździ i nie narzeka.Ja osobiście mogę ci zaproponować lekturkę internetową Auto Świata bądz Motoru.Są tam testy opon zimowych różnych firm i różnego rodzaju.I na tym możesz polegać.Bo to,jakie oponki kupisz,zalezy głównie od tego,po jakich drogach jeździsz.Jak jeździsz tylko po mieście,gdzie jest asfalt i jeździ dużo aut,jeżdżą często pługi,nie jeździsz o godzinie 5 czy 6 rano ani wieczorem po 18(wtedy są największe mrozy i jeździ najmniej pługów,a drogi nie są rozjeżdżone jak za dnia),to wystarczą ci oponki z tej środkowej półki.W przeciwnym razie musisz pomyśleć o tych z wyższej.Ja np. mam Pirelli Winter Carving - wówczas tez mi pomół test opon zimowych w Auto Świecie.Miały one bodajże 3 miejsce(te na pierwszym i drugim były nieco drogie...Ale objechgałem dwa sezony i nie narzekam.A jedżę dużo i to po takich drogach,gdzie czasami droga jeszcze wogóle nie widziała pługu(często jeżdżę na wieś oddaloną odemnie o 350 km).I radzą sobie całkiem nieźle
![Smile :)]()
.
Jak już będzieswz zdecydowana na jakieś oponki,to warto popytać w sklepach i markietach ile kosztują i porównać ceny z internetem.Ja swoje kupiłem przez internet(w dodatku przywieźli mi je za darmo_),bo różnica w cenie między sklepem internetowym,a markietem była 30zł na jednej oponce.W sklepie z oponami,ta różnica wynosiła już 46 zł!Więc warto poświęcić troszkę czasu i poszperać.Stanowczo odradzam opony produkcji Chińskich,Koreańskich i podobnych firm,które są nieznane.No i nie warto inwestować w opony,które są nowością na rynku,nawet znanych marek,ponieważ każdy zachwala swój produkt,a o takich oponach nie ma jeszcze żadnych opinii od uzytkowników,bo są nowe i tak naprawde to nie wiadomo czy są one tak dobre,jak to mówi producent.A każdy swoje chwali.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...