Akcesoria do auta - kilka pytań?

22 Paź 2007, 16:28

Szukam jakiegoś nie drogiego ale dobrego autoalarmu. Nie orientuję się w tej dziedzinie w ogóle, więc proszę o radę. Nie wiem nawet w jakiej cenie są w miarę dobre autoalarmy. Na allegro znalazłam coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł] oraz coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł] ale czy takie autoalarmy nie są za tanie? w porównaniu do innych cen tego produktu. A może ktoś mi doradzi jakiś autoalarm.

Czy da się w aucie poznać czy jest immobilizer?wiem że można założyć go oddzielnie, ale czy te immobilizery co są w autoalarmach są dobre?tak jak te co są w linku powyżej. Bo jeśli można kupić AA razem Imo....to po co oddzielnie zakładać.

Czy waszym zdaniem opłaca się kupować opony uniwersalne czy lepiej brać zimowe i letnie? Czy takie opony od kogoś kupione, gdzie ktoś jeździł nimi np sezon czy dwa opłaca się brać jeśli są w dobrym stanie, a ktoś chce za nie np ok 250 czy 300 zł, czy lepiej kupować nowe?

I jeszcze pytanko dot. klocków hamulcowych. Jakie byście polecili do focusa na przód lub ewentualnie komplet na przód i tył? Czy takie za 70-100 zł są dobre?
anksma
Nowicjusz

22 Paź 2007, 23:05

Co do alarmów - jak dla mnie,to ani jeden ani drugi nie są zbyt dobre.Dobre by były,jakby funkcje tych alarmów połączyć i zrobic z nich jeden.Fakt,że są tanie,ale mają mało praktycznych funkcji.Większość samych pierdoł,które bardzo łatwo można ominąć.Jak masz czas,to poszukaj na tym forum - całkiem niedawno któryś z forumowiczów znalazł na Allegro alarm z centralnym zamkiem za całkiem przyzwoite pieniądze i z całkiem dobrymi funkcjami.Niestety nie pamiętam ani logina ani jaki to był alarm.Jak znajdę ciutek czasu jutro to poszukam,ale nie obiecuję.W każdym bądz razie warto poszukać.
Co do immo - lepiej jak jest osobny.Wtedy może on być schowany w całkiem innym miejscu i złodziej nawet jak pokona alarm,musi poszukać modułu immo.A to już dodatkowe utrudnienie.A jak immo jest zintegrowany z alarmem,to dla złodzieja tylko pomoc,bo ma i alarm i immo w jednym miejscu.Jak opanuje moduł alarmu to ma prostą sprawę z immo.
Co do opon - kupowac tylko opony typowo zimowe i typowo letnie.Napewno lepiej na nich wyjedziesz niż na jakichś uniwersalnych.Co do kupowania używanych - osobiście nie polecam,bo nigdy tak naprawdę nie wiesz,ile mają przejechane kilometrów.To,że mają dwa sezony,to nie znaczy,że są już nieco wysłużone.Zależy ile mają za sobą kilometrów i w jakim są stanie technicznym i jaki mają bieżnik.Ważne też z którego sa roku i tygodnia(kod jest na oponie).Bo moga być prawie nówki,a moga być już do wyżucenia.Lepiej kupić nowe i mieć spokojną gitarę na kilka lat :) .
Co do klocków hamulcowych - wiadomo,że najlepiej kupować klocki oryginalne.Ale te są niestety drogie.Ja polecam klocki firmy Fomar.Są dosyć dobre i w miarę tanie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne