VW Polo - problem z zapłonem

04 Sty 2014, 11:07

VW Polo, 1,4 benzyna.
Już drugi rok w okresie jesienno-zimowym rano jest problem z odpaleniem. Jak już uda się odpalić to trzeba przygazowywać żeby nie zgasł. Jak się rozgrzeje to odpala za pierwszym razem.
Latem odpala za pierwszym razem, po południu tak samo. Słychać, że kręci, ale nie odpala.
Były wymieniane przewody zapłonowe, świece, aparat rozruchowy, filtr paliwa. Czyszczona przepustnica. Był sprawdzany na komputerze w 3 warsztatach i nic nie pokazuje. Mechanicy w trzech wspomnianych warsztatach nic nie widzą uszkodzonego.

P.S.
Zdarzało mi się jak wjechałem w wielką kałużę to gasł. Jak by coś się zalewało? Odstawiałem go na pobocze, bo nie mogłem odpalić i po jakimś czasie jak wracałem odpalał za pierwszym razem. Może to też jakaś wskazówka do ustalenia problemu z porannym odpalaniem?
lang
Nowicjusz

Miejscowość: Kraniec Świata

04 Sty 2014, 15:59

Sprawdz dokładnie jeszcze osłonki gumowe przy cewce zapłonowej.
Układ zapłony najlepiej jest sprawdzać jak jest ciemno. Nalezy wówczas uruchomić silnik i delikatnie polewać wodą z rozpylacza kable WN, obudowę cewki ( nalezy wuażać, żeby nie zalać wtyczki z przewodami, które idą z ECM ). Pod maską nie ma prawa nic się iskrzyć.
Kolejna rzecz, to należałoby przemierzyć opór cewki zapłonowej na zimnym i ciepłym silniku. Wcześniej trzeba zaopatrzyć się w rozpiskę, jaki ten opór ma być.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sty 2014, 20:35

MotoAlbercik napisał(a):Sprawdz dokładnie jeszcze osłonki gumowe przy cewce zapłonowej.
Układ zapłony najlepiej jest sprawdzać jak jest ciemno. Nalezy wówczas uruchomić silnik i delikatnie polewać wodą z rozpylacza kable WN, obudowę cewki ( nalezy wuażać, żeby nie zalać wtyczki z przewodami, które idą z ECM ). Pod maską nie ma prawa nic się iskrzyć.
Kolejna rzecz, to należałoby przemierzyć opór cewki zapłonowej na zimnym i ciepłym silniku. Wcześniej trzeba zaopatrzyć się w rozpiskę, jaki ten opór ma być.

Sprawdziłem przed chwilą czy nie iskrzy spryskując je płynem do mycia szyb. Lekko, raz prysnąłem na cewkę i zaczęło mocno iskrzyć i zaczął dusić się samochód. Iskrzyło po między przewodem zapłonowym, a cewką. Tak to wyglądało jak by po obudowie cewki. Ikrzyło od kopułki przewodu po obudowie cewki. Cewkę obejrzę sobie jutro przy świetle dziennym.
Teraz wiem, dlaczego jak wjechałem w kałużę zaczął się dusić i gasł.
Jak prysnąłem po całych przewodach to tyko iskrzyło przy cewce. To chyba to :D
Trzeba było tutaj na forum wcześniej napisać, a nie biegać po mechanikach.
lang
Nowicjusz

05 Sty 2014, 14:11

Zdemontuj cewkę i dokładnie pooglądaj jej obudowę - prawdopodobnie gdzieś będzie pęknięcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2014, 11:56

Trafiony zatopiony. Są trzy pęknięcia na obudowie i jedno przez całość gdzie wchodzi przewód zapłonowy.
Wysuszę teraz i jak odparuje wilgoć to spróbuję zakleić jakimś klejem. Może uszczelni do czasu aż nie kupię cewki.
lang
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...
    Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...