Civic 99 Sedan 1.4 - dym z paska/alternatora

16 Lis 2013, 14:26

Witam wszystkich.
Mam problem z moją Hanią. Od ponad miesiąca stała pod blokiem i nie była nawet przepalana. Niestety przy próbie odpalenia zadławiło ją i tyle. Stwierdziłem problem z akumulatorem, który jest dosyć słaby. Prostownikiem go naładowałem i przy próbie odpalenia dalej dławienie... Po którymś kręceniu (wszystkie kręcenia krótkotrwałe, żeby rozrusznika nie zatrzeć) zaskoczył, ale pisk z paska/alternatora był nieznośnie głośny. Tutaj uwaga - od jakiegoś czasu przy większej wilgoci powietrza/deszczu pasek bardzo piszczał przy odpaleniu samochodu, ale po chwili pisk znikał. Wracając do problemu po parunastu sekundach pisku zauważyłem dym spod maski. Silnik wyłączyłem, sprawdziłem - dym z okolic koła pasowego przy alternatorze i "bulgoczący" pasek klinowy (przytopił się). Dałem mu chwilę odpocząć i znowu próbowałem odpalić, ale już nie wystartował (znowu się dławił).
Z tego co zdążyłem wyczytać to może to być łożysko alternatora, albo zbyt mocno naciągnięty pasek. Pytanie jest czy ten miesiąc bezruchu się mógł przyczynić do tej usterki?
Kolejne pytanie jak dostać się do alternatora nie mając kanału? Da się w ogóle? Niestety nie jestem mechanikiem samoukiem i mogę tylko polegać na Was.
Jak żyć? Panowie, jak żyć bez Hani
Co o tym myślicie i jak mogę niskim kosztem przywrócić Hani życie?
szenefe
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Lis 2013, 19:05

Po pierwsze radzę zmienić aku w aucie bo zajedziesz jak już nie zajechałeś alternatora po wyssaniu prądu z aku robią sie bardzo duże obciążenia na alternatorze z tego właśnie te piski paska po odpaleniu samochodu, jeśli miałeś za bardzo naciągnięty pasek to łożyska mogły sie posypać. Jaki masz silnika w tej hondzie bo bez tego to nikt nie będzie wiedział jak jest zamocowany alternator i jak go wymontować.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

29 Gru 2013, 22:39

Witam. Alternator zregenerowany, zamontowany wraz z nowym paskiem. Niestety obecnie słychać pisk z paska przy każdym podniesieniu obrotów (zwłaszcza przy pierwszym ruszeniu po uruchomieniu). Za mocno naciągnąłem pasek? Zrobiłem po regeneracji jakieś 500km i jest jakby coraz gorzej.
Druga sprawa - spadające obroty. Mianowicie od kiedy pamiętam po odłączeniu i podłączeniu akumulatora przez parędziesiąt kilometrów przy zatrzymywaniu się i wrzuceniu na luz obroty spadały do kreski i wracały do 800, a później się to "naprawiało" i od razu wskakiwał na 800. Niestety obecnie już po tych paruset km dalej nie chce się "naprawić", czyli wrzucam luz - spada prawie do zera, a po chwili podnosi się do 800 :/
Z góry dziękuję za odpowiedź na te dwa pytania.
Pozdrawiam
szenefe
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków