Vw polo. Uszczelka pod głowicą? Zapchana odma? ....

19 Kwi 2015, 15:43

Witam Motofanów! Moim problemem jest "smar" na korku. Słyszałam już wiele wersji jak uszczelka pod głowicą bądź zapchana odma. Pewien mechanik powiedział mi, że mogę z tym jeździć lecz nie wiem co o tym sądzić (może mnie tylko spławił, bo jestem kobietą). Poza tym w samochodzie nic niepokojącego się nie dzieje, płynu chłodniczego w ogóle nie ubywa, jedynie w minimalnych ilościach oleju silnikowego po przejechaniu kilku setek km. Najlepsze jest to, że ten "smar" co jakiś czas znika, jak więcej jeżdżę. Dodam też, że olej był całkowicie zmieniany. Poradźcie. Z góry dziękuję :)
Ps. zdjęcie dodaję na swoim profilu.
Sylwuss225
Obserwowany

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 30 03 2011
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Vw Polo III
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Kwi 2015, 09:21

O masełku ( czyt. smarze ) na korku wlewu oleju do silnika pisaliśmy już nie raz. Marka auta nie ma znaczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Kwi 2015, 08:50

Wilgoć to efekt skraplania. Nic nie rób i nie naprawiaj. :)
Czasem warto przejechać jednym ciągiem ze 100 km ,żeby przez dłuższy czas nagrzanego silnika,trochę tego paskudztwa zniknęło a wilgoć odparowała. Warto sprawdzić na wszelki wypadek czystość tej odmy ale ona nie będzie tutaj u ciebie problemem.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Maj 2015, 15:02

Masełko na odmie to wynik częstej jazdy na niedogrzanym silniku, różnica temperatur stygnącego oleju i bloku silnika powoduje wytrącanie się wilgoci z oleju która osadza się w górnych częściach pokrywy zaworów, miarki oleju, korka wlewowego oleju. Proponuję nic nie robić, tym bardziej gdy, płynu ani oleju nie ubywa. to jest normalne zjawisko w niedogrzanych silnikach jeżdżących na krótkich odcinkach w cyklu miejskim.
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

02 Maj 2015, 16:34

Przed zimą OBOWIĄZKOWO trzeba odkręcić odmę i ją wyczyścić dobrze jest wtedy zmienić olej np na firmy Liqui Moly, Zamarznięcie odmy jest dość kosztowne. Jeżeli silnik nie osiąga temperatury trzeba zmienić termostat .
andrzej_124
Stały forumowicz