Polo 6n2 1.4, paliwo w oleju?

29 Kwi 2015, 19:20

Witam, mam pytanie.
Otóż chyba podniósł mi się w moim Polo 6n2 1.4 MPI poziom oleju. Znaczy na bangecie jest więcej niż być powinno. Przejechałem pare kilometrów, i sprawdziłem olej, znaczy, powąchałem i pachnie mi on jakos dziwnie, nie wiem czy tak powinien pachnąć, bo nie wąchalem nigdy oleju. Ale zdaje się, że trąciło to jakby paliwkiem.

Nie wiem, czy to ma cos do rzeczy, ale w srodku przy np ruszaniu też czuć paliwo/spaliny (ciężko mi to ocenić) , ale myslałem, że to tłumik. Ale może to ma cos do rzeczy?
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Kwi 2015, 09:17

Jeżeli oleju przybywa i ma on kolor od brązowego do czarnego, to do oleju przedostaje się paliwo. Przyczyną mogą być zużyte wtryskiwacze, któe dawkują za dużo paliwa i spływa ono po ściankach cylindrów do oleju. Osobiście odradzam dalszych jazd tym samochodem, bo możesz zatrzeć silnik - rozrzedzony olej z paliwem traci właściwości smarne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Kwi 2015, 10:09

Jak sprawdzic czy to wtryskiwacze czy pierscienie?
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Kwi 2015, 13:40

Trzeba wymontować wtryskiwacze, włożyć każdy z nich do osobnego małego naczyńka i włączyć zapłon obserwująć czy wszystkie wtryski maja taki sam strumień paliwa a następnie sprawdzić czy w naczyńkach jest taka sama ilość paliwa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2015, 09:11

Ale może też istnieć problem związany ze szczelnością zaworów albo sprawnością kompensatorów luzów zaworowych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepszy samochód dostawczy 2016 roku
    Konkurs przeprowadzili dziennikarze z czasopism branżowych i portali transportowych – VANekstra.pl, Ciężarówki, Polski Traker i Samochody Specjalne oraz 4Trucks.pl. Zespół jurorów na podstawie jazd ...