VW Polo V modyfikacje - jak

17 Sty 2020, 00:26

Hej,

Posiadam VW Polo V 2013 1.6 diesel blue line comfort motion i mam 3 sprawy do was:

- jak się włącza składanie lusterek;
- gdzie kupić usb 3.1 do fast charge i czy wgl się da bo na internecie widziałem tylko 2.0 standardowe ( auto ma 2 zaślepki po bokach od gniazda zapalniczki a może w nią wsadzić na stałe takie coś [link do oferty na Allegro wygasł] ;
- jak zrobić automatycznie otwierany bagażnik ( do tej pory proponowano mi rozwiązanie gdzie niestety klikając na guzik klapy przez przypadek, otworzy się on nawet jadąc 100 km/h bo nie ma zaciskacza elektrycznego jak w autach co mają tą opcję w standardzie...)

Dzięki.
kamolinka1
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

17 Sty 2020, 00:37

A w polo lusterka się składają elektrycznie w ogóle? Chyba nie

Co do bagażnika, trzeba by dobierać siłowniki elektryczne i przebudować elektryke, ogólnie zabieg nieopłacalny
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sty 2020, 20:32

O hej Kao. Dziękuję za odpowiedź.

No właśnie nie wiem. Ma doświetlanie zakrętów, system wspomagania hamowania, zakrętów i inteligentne wycieraczki to i pomyślałem, że składane lusterka ( niby jest jakieś pokrętło na L 0 P - 3 możliwości ale to nic nie robi... ).

Z tym bagażnikiem to racja niby ale fajnie iść z siatami i mieć już go otwartego zimą a nie z przykurczem otwierać klapę >.<

A jeśli chodzi o to USB wiesz coś? 2.0 sux , taki 3.0 mi się marzy szybkie ładowanie:)
kamolinka1
Nowicjusz

17 Sty 2020, 20:50

kamolinka1 napisał(a):ale fajnie iść z siatami i mieć już go otwartego zimą a nie z przykurczem otwierać klapę >.<
taniej będzię kupić jakiegoś bambuska lub kitajca albo wynająć żula :naughty: Co do technicznych nowinek audio to nie jest moja mocna strona więc nie będę tu się wychylał
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2020, 14:59

Polo V ma składane lusterka na pewno. Nie wiem tylko czy każda wersja wyposażeniowa. Tu najlepiej było by rozkodować VIN i tam sprawdzić wersję wyposażeniową i czy lusterka są składanie czy nie. Ale jeżeli nie są, to też nie tragedia - zawsze można dorobić. Na You Tube jest nawet filmik jak to zrobić. Jak ktoś ma pojęcie o lutowaniu i elektryce, to nie jest to problem. A być może wystarczy tą funkcję tylko aktywować przez komputer.
Co do bagażnika, to Kao ma rację - da się zrobić, ale musisz się zorientować w kosztach. Oczywiście nie jest to jakaś też tragedia - można to zrobić taniej, wymieniając tylko siłowniki - na You Tube jest filmik, a można też drożej, czyli elektrycznie - ale czy to się opłaca...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sty 2020, 15:08

MotoAlbercik napisał(a):można to zrobić taniej, wymieniając tylko siłowniki
ale na jakie jak nie elektryczne jest ta tańsza opcja? :|
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb w wersji kombi
    Pierwszy egzemplarz nowej ŠKODY Superb w wersji kombi dla Klienta z Czech, został już wyprodukowany. Zbudowany w fabryce w Kvasinach samochód posiada silnik 2.0 TDI i biały lakier nadwozia. ŠKODA Superb ...

20 Sty 2020, 00:51

Ma na myśli wymianę tylko siłowników ale wtedy jak wspomniałem - klikasz na pilota (przycisk klapa) i Ci się otwiera nawet przy 100km/h bo nie ma elektrycznej dociski przy dużych prędkościach i sruuuuu wszystko wylatuje:P

Ten VIN można podawać każdemu czy mechanikowi pokazać bez zapisywania? bo jestem ciekaw tych lusterek...
kamolinka1
Nowicjusz

20 Sty 2020, 11:12

Kao napisał(a):ale na jakie jak nie elektryczne jest ta tańsza opcja?

kamolinka1 napisał(a):Ma na myśli wymianę tylko siłowników ale wtedy jak wspomniałem - klikasz na pilota (przycisk klapa) i Ci się otwiera

Dokładnie. Siłowniki są ze sprężynami, które rozsuwając się otwierają klapę.
Nie rozumiem tylko, po co naciskać przycisk otwierania klapy bagażnika podczas jazdy? Oczywiście różne są przypadki i tego nie neguję nawet pies, który chodzi po aucie może przez przypadek nacisnąć otwieranie bagażnika ( nie wiem w którym miejscu w aucie masz ten przycisk i czy jest taka możliwość) , ale może warto pomysł rozważyć? Chyba, że kategorycznie ci to nie odpowiada, to pozostaje droższa, elektryczna opcja. Wtedy masz i otwieranie i zamykanie automatyczne.
Jeżeli chodzi o fast charge, to będziesz miał problem. Pełno jest tylko quick charge.
Co do VIN to napisz na forum VW - tam powinni mieć dekodery - podajesz VIN i ktoś ci napisze całą specyfikację auta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sie 2024, 11:35

da się bez problemu dołożyć elektrycznie chowane lusterka, były one jako dodatkowe wyposażenie zarówno w Polo 6R jak i w Polo 6C ;-)
Mateusz222
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
Auto: Polo
Silnik: 1.2 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Sie 2024, 13:15

A jak je dołożyć? Co jest potrzebne? Co trzeba zmienić, zaprogramować?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sie 2024, 10:54

^ trzeba wymienić silniczki szyb, na takie z wersji, która miałe składane lusterka, do tego lusterka z wtyczkami 8-pinowymi (zwykłe mają 6 lub mniej) + pociągnąć kabelki od modułu drzwi do BCM i na końcu zakodować.

Standardowo lusterka były tylko podgrzewane i miały LED od migacza, dodatkowo mogły być jeszcze sterowane elektrycznie w wyższych wersjach wyposażenia typu Highline, a tylko za dodatkową mogły być składane elektrycznie dlatego nie jest to częsty widok ;-)

Silniczek szyby z wejściami pod składane lusterka używany na ebay.de to coś około 350-450 zł / sztuke. Lusterko składane elektrycznie można kupić używane na allegro za jakieś 300-500 zł sztuka, ewentualnie jakiś zamiennik, więc ogólnie tanio nie jest, ale fajny bajer ;-)
Mateusz222
Nowicjusz

26 Sie 2024, 16:21

Mateusz222 napisał(a):do tego lusterka z wtyczkami 8-pinowymi (zwykłe mają 6 lub mniej)
więc i wiązkę drzwi też i nie zapomnij o przełączniku od szyb.
Po krotce robota głupiego i w dodatku drogo na końcu się okaże że kodowanie coś nie podaje i cała twoja robota w kakao.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sie 2024, 09:45

^ nie takie rzeczy robiłem, znajomek zmieniał klime manualną na Climatronic, tam było sporo roboty, przy lusterkach to głównie chodzi o kasę i żeby dorwać części ;-)
Mateusz222
Nowicjusz

27 Sie 2024, 11:23

Mateusz222 napisał(a):nie takie rzeczy robiłem
oho.....