Witam serdecznie. Posiadam VW polo variant 1,9 sdi 68 km (AQM), rok produkcji 2000. Mam problem z odpaleniem silnika. Po przekręceniu kluczyka stacyjki nie zapala się
kontrolka świec żarowych. Wszystkie pozostałe kontrolki na desce rozdzielczej zapalają się prawidłowo. Rozrusznik kręci, akumulator praktycznie nowy.. Poza tym przy takiej jak teraz tj. Letniej temperaturze powietrza silnik powinien "zagadać" nawet bez grzania świec żarowych, bo kompresja silnika jest bardzo dobra..
Z rzeczy które na tą chwilę zrobiłem samodzielnie, to sprawdziłem przekaźniki (nr 109 i 103).
O ile wiem 109 jest odpowiedzialny za sterowanie silnikiem, a przekaźnik nr 103 jest odpowiedzialny za grzanie świec żarowych. - Przekaźniki sprawne. Moje przełożyłem do innego VW Bora w dieselku, Bora pali bez problemu. Takie same przekaźniki wyciągnąłem Z bory, włożyłem do mojego Polo i zero reakcji, kontrolka świec żarowych się u mnie dalej też nie zapala.. Sprawdziłem czy do wtyków gdzie wchodzą moje przekaźniki przy wyłączonym zapłonie, tj. Przekręconym kluczyku stacyjki dochodzi prąd. Mianowicie prąd dochodzi, sprawdzone standardową kontrolką z żarówką.
Po podniesieniu maski silnika nie zauważam żadnych usterek. Jeśli chodzi o paliwo, to widać że ON zostaje tłoczony z Filtra paliwa dalej na wtryski..
Proszę o poradę co jeszcze sprawdzić, co może być powodem, że nie pali się kontrolka świec żarowych, silnik kręci, ale nie odpala.... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc. - Mirek.