VW SHARAN z pompą wtryskową - które?

01 Maj 2010, 11:32

Witam.
Mam w planach zakup VW Sharana (ew Seata Alhambre) w okolicach 2002-2003 roku, diesel, z tego co sie zoreintowalem to najlepiej (bo te roczniki maja jeszcze takie jednostki) zakupic silnik z pompa a nie z pompowtryskiwaczami (juz bez rozkminiania dlaczego:)) i teraz mam problem jak rozpoznac dana jednostke. Po rekonesansie wyniak ze powinien miec oznaczenie inne niz "ANU" i prawdopodobnie powienien miec do 110KM, ale jednak chce sie poradzic, moze ktos wie, ktore dokladnie roczniki/modele? czy moze jednak 115 i 130 tez maja pompy??? licze na pomoc w tej kwestii. Ponoc slychac rozniece w pracy silmika,ale do mojej obecnej benzyny 1.0 raczej nie porownam;)
cywil
Nowicjusz

Miejscowość: sprowadzany

01 Maj 2010, 15:13

Z tego co mi wiadomo w Sharanach 2000-2005 montowane były diesle 115KM i 130KM i obydwa są na pompowtryskiwaczach, ale mogę się mylić.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

01 Maj 2010, 15:26

wlasnie tego sie obawiam, ale wydaje sie to malo prawdopodobne zeby calkowicie na nie przeszli, dla przykladu octavie z 2003 maja pompy a wiadomo ze silniki VW... czekam nadal na fachowa pomoc;)
cywil
Nowicjusz

01 Maj 2010, 17:01

Ostatnie diesle VW o pojemności 1.9 i wykorzystujące do zasilania zwykłą rotacyjną pompę wtryskową to jednostki o mocach 110 koni. Reszta to wszystko pompowtryski. 105 koni, 101 (w Passatach), 115/116 koni, 130 koni to wszystko jest na pompowtryskach.
A w Octavii być może (najprawdopodobniej ale nie jestem pewien) stosowano starsze konstrukcje ze stajni VW. Jakby nie było to tańsze wydanie "auta dla ludu" ;)
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

01 Maj 2010, 17:23

no wlasnie.... dzieki za konkrety mimo ze malo pocieszajace, ale moze to prawidlowosc ze skody tyczy sie tez alhambry, no nic jeszce raz dzieki.

[ Dodano: Nie Maj 02, 2010 13:17 ]
Po kolejnym rekonensansie okazuj sie ze pompy byly do 2000 roku (wtedy byly takze juz pompwtryski), ponoc po tym roku juz sa tylko pompowtryski. moze to komus sie kiedys przyda o ile nie wprowadzono mnie w blad.
//korekta do pierwszego posta, octavia z paompa byla z 2001.
cywil
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...