Volkswagen Passat 1.6 1997

09 Lis 2008, 13:45

Witam !
Mam pytanie czy warto kupić Passata B5 1.6 z 1997 roku za 14 tysięcy w benzynie. Jak takie autko chodzi? Jakie awarie występują najczęściej przy 15.000 km rocznie jazdy ? Czy auto jest dynamiczne ? Bardzo proszę o odpowiedź.
Jeśli ma ktoś takie auto proszę o informacje czy warto je kupić.
Pozdrawiam !
Sinedd
Nowicjusz

09 Lis 2008, 19:25

a ten passat zarejestrowany czy sprowadzony i czy ma klime?
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

09 Lis 2008, 20:12

Bolączką passatów jak i audi a4 jest przednie zawieszenie. To jednak nie dyskwalifikuje auta dlatego, że ceny wahaczy bardzo potaniały. Komplet na jedno koło to koszt ok 400 zł. Jeżeli robisz rocznie 15 000 km to nawet po koniecznej wymianie powinieneś mieć spokój na jakieś 50 000 km. Wiem sam z doświadczenia. A poza tym odrazu nie pada całe zawieszenie, no chyba, że ktoś zaniedba. Co do silnika to ma swoje plusy i minusy. Moc 101 KM to dość mało na takie gabaryty, ale nie jest też tak źle jak mówią niektórzy. Do setki rozpędza się w około 13 s., a większość małych aut z lat 90-tych z małymi silnikami rzędu 1.0 lub 1.2 potrzebują na to około 15-17 s. Wielką zaletą tego silnika jest jego prostota. Konstrukcja opiera się na silniku 1.6 montowanego np. w Audi 80. Pomimo, iż silnik jest dość mocno wysilony( 101 KM to dość dużo na silnik o pojemności 1.6 posiadający tradycyjne 2 zawory na cylinder) to jego kultura pracy jest zadowalająca, a także dobre wyciszenie wnętrza w Passatach powoduje iż do ok. 130 km/h jest bardzo cicho. Ewentualne naprawy są naprawde tanie. Co innego z silnikiem 1.8 20V. Przy nim zwykła naprawa rozrządu jest dwa razy droższa niż przy 1.6 a uwież mi różnica w przyspieszeniu niewielka. Zresztą przejedź się jednym i drugim i sam oceń. Jeżeli od auta nie oczekujesz sportowych osięgów to polecam te auto z tym silnikiem.
mistrz27
Początkujący

09 Lis 2008, 21:20

passat jest zarejestrowany i ma klime
Sinedd
Nowicjusz

09 Lis 2008, 21:58

no to jesli jest w dobrym stanie to raczej warto :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

01 Maj 2010, 14:13

Witam mam problem z passatem CL 1.6b kombi Samochód niodpala i nieświecą się kontrolki . Znalazłem stopiony bezpiecznik ale po jego wymianie było bez zmian
irekxDS
Nowicjusz

Miejscowość: Dobrowo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...