VW T4 CARAVELLE 2.5 TDI PROBLEM Z DOBOREM OPON

20 Kwi 2011, 19:44

Witam Serdecznie wszystkich użytkowników!!!

Problem jak w temacie. Posiadam VW T4 Caravelle 2.5 tdi Z kupnem auta dostałem komplet alufelg PROJEKT ZWO 17” Chciałbym teraz kupić opony na te felgi ale, no właśnie nigdzie nie mogę dostać opon na ten wymiar by były z oznaczeniem C np.: 225/55/17 C. Wiadomo ze zawsze można sprzedać te felgi i kupić np. 16” ale wolałbym tego uniknąć. Moje pytanie brzmi następująco: czy opony do caravelle 9 osobowej musze mieć oznaczenie C? Może wystarczy bym kupił jakieś inne z oznaczeniem XL czyli wzmacniane ale czy one wystarczą i czy nie będę miał problemów jak zatrzymają mnie gdzieś na drodze miśki lub podczas przeglądu?? Czekam na fachową pomoc i jak można to również propozycje odnośnie opon.

Pozdrawiam
Czerki89
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

20 Kwi 2011, 20:36

[link do Oponeo wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Generalnie nośność nie powinna być mniejsza niż 98, zalecana jest 102 ale na tej też da się bez problemów jeździć.
Ja bym Ci proponował zakupić wielosezonowe, szeroki wybór, tańsze, a np. na błocie lub mokrej trawie spiszą się znacznie lepiej. Zalecane opony do tego silnika to 215/60 R16. Co do przeglądu to problemów być nie powinno żadnych.
Osobiście jeżdżę właśnie na wielosezonówkach firmy Goodyear Cargo Vector 2 215/65 R 16C 106/104T. Kosztowały sporo ale nie żałuję wydanych pieniędzy. Na zimę i tak zakładam zimówki, w tym roku będę kupował nowe i z pewnością również będzie to Goodyear.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Maj 2011, 07:33

stasiowski121 napisał(a):
Zalecane opony do tego silnika to 215/60 R16.

jego problem ze felgi sa 17"
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti type 57 Sc Atlantic
    Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...
    Audi A3 e-tron ma 204KM i zużywa zaledwie 1,5l na 100 km
    Audi prowadzi intensywne prace nad elektryfikacją napędu przy pomocy hybrydowej techniki plug-in. Na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, producent zaprezentuje Audi A3 e-tron. Moc systemowa samochodu ...