VW T4 - z jakim silnikiem?

16 Kwi 2011, 17:20

Autko do 15000zł. Ma być w miarę oszczędne i mało awaryjne. Blachę - wiadomo będę szukać w jak najlepszym stanie.
Myślę o silnikach: 1.9D , 2.5 TDI , 2.4 TD.
Może zaproponujecie jeszcze jakiś model? Co z takich silników wybrać?
Czy zwykłego diesla 1.9D (wolniejszy,słabszy) czy może 2.5TDI -szybszy (ale to już turbo i koszty napraw wzrastają)?Co radzicie?
Wcześniej myślałem nad Toyota Hiace, ale słyszałem,że są to auta dobre kiedy nie nawalają.Jeśli nawali to nie każdy mechanik to zrobi (niespotykane konstrukcje silników) a serwis jest bardzo drogi, więc dałem sobie spokój. Dostępność części do T4 przemawia na jego korzyść.Proszę zatem o parę opinii oT4.
romkwie
Nowicjusz

Miejscowość: Pionki

17 Kwi 2011, 07:05

Do 15 tyś raczej 2.5 TDI w stanie nadającym się do jazdy nie znajdziesz. Czegoś takiego jak 2.4 TD nie ma i nie było w tym samochodzie. Zdecydowanie bardziej polecam Ci kupić coś młodszego rocznikowo, z silnikiem 2.4D, który nie ma turbiny i dwumasowego sprzęgła więc przy minimalnym wkładzie własnym potrafi jeździć naprawdę bezawaryjnie a części znajdziesz wszędzie. Możesz szukać też 2.5 TDI ( [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ) ale przekonasz się sam, że w tych pieniądzach większość to będzie zarżnięte trupy, nie mówię że wszystkie bo ten z linku jeszcze wygląda nie najgorzej.
Ja bym Ci proponował skupić się na silniku 2.4D który kupisz taniej, za zaoszczędzone pieniądze doprowadzić do ładnego w miarę stanu i jeździć. No i oczywiście nie myśl że 15-17 letnie T4 mają 200-250 tyś zrobione. A tak w ogóle jak przeglądam allegro to widzę że cuda i wianki już z T4 są wystawione.
Odnośnie blach - przed zakupem musisz dokładnie obejrzeć progi (pod plastikami na progach szczególnie) pod wycieraczkami kierowcy i pasażera, ramę z przodu (jeśli był uderzony będzie na niej widać) no i najlepiej zrobić na początku zaprawki gdzie trzeba i konserwację.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Kwi 2011, 22:02

2.5 TDI ----> diesel z turbiną
2.4 D ----> diesel bez turbiny

Jak kolega wyżej słusznie zauważył nie było silnika 2.4 D z turbiną.
Zgadzam się z przedmówcą 2.4 D będzie chyba najlepszym wyborem jeżeli chodzi o T4.
Jak nie masz cierpliwości to nie pchaj się w silnik z turbiną :wink:

Do 15000zł można szukać różnych dostawczaków, ale T4 chyba będzie najlepszym wyborem w tym przedziale cenowym.

Pzdr.
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

19 Kwi 2011, 13:48

ja znam ducato, jak trafisz z fabryczna instalacja LPG, albo CNG (jezeli masz blisko do tankowania) butle sa zamontowane w niewidocznych miejscach jak colwiek bys kombinowal z dieslem to gaz wygrywa
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

19 Kwi 2011, 22:17

Jeżeli chodzi o spalanie to fakt gaz wyjdzie taniej, ale w zależności co chce się wozić to tu już sprawa się komplikuje. Jeżeli chcemy wozić ciężkie rzeczy i kręcimy dużo kilometrów wtedy zdecydowanie diesel.
Do osobówki wolałbym benzynę z gazem, ale do auta dostawczego to preferowałbym diesla :wink:
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Renault Alpine A110-50 - samochód koncepcyjny
    Aby uczcić 50-lecie ikony, jaką jest model Berlinette, Yann Jarsalle (projektant) i Axel Breun (dyrektor samochodów koncepcyjnych i wystawowych w Renault Design) poddali reinterpretacji pierwotne zasady stylistyczne ...