VW Tiguan - Zakup

09 Gru 2012, 22:20

Witam,
od razu chcę poinformować Was, że z wyszukiwarki skorzystałem i nic nie znalazłem :P
A więc do rzeczy:
Od pewnego czasu przymierzam się do kupna nowego samochodu, kwota jaką chcę przeznaczyć to ok 90 tyś zł. Potrzebuję Waszej pomocy, otóż Volkswagen uruchomił wyprzedaż rocznika 2012.
Interesuje mnie VW Tiguan, jest on oferowany z silnikiem 1.4 TSI o mocy 122 KM i pierwsze moje pytanie: czy to nie jest za słaby silnik jak na taki samochód?
Samochód na co dzień ma służyć do jazdy po mieście, w weekendy do wypadów na narty/rower i 2-3 razy do roku w dłuższe trasy. Rocznie przejeżdżam ok 35 tyś. km
Orientujecie się może jak sprawa wygląda z doposażaniem modeli wyprzedażowych? Konkretnie chodzi mi o "Pakiet zimowy".

Sporo szukałem po sieci ale opinii dotyczących konkretnie tego silnika jest bardzo mało :(
Pozdrawiam
Limas
Obserwowany

Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Skoda Octavia O1
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2012, 22:56

Szczerze mówiąc nie jakoś nie pasuje mi taki silnik do Tiguana, 150KM to raczej minimum. Poza tym przy takich przebiegach rocznych to skłaniałbym się do diesla, ale nie wiem czy za te pieniądze dostaniesz Tiguana nowego.

Na twoim miejscu skusiłbym się na Kia Sportage CRDi. Bardzo ładne autko, z długą gwarancją.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

10 Gru 2012, 14:28

Ja też zwróciłbym uwagę na na Kie Sportage czy Hyundaia ix35 w dieslu w tej cenie, bo te Volkswagenowskie TSI to spore ryzyko.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

26 Gru 2012, 15:47

Witam. Mam Tiguana w benzynie i jestem zadowolony. Jeżeli duzo jeżdzisz w mieście to nie polecam diesla w związku z filtrem DPF. Poczytaj ostatnie doniesienia to zrozumiesz. Ludzie mają problemy, jeżeli nie jeżdzisz w trasie to musisz co miesiąc jeżdzić przepalić sadze w filtrze. Czytałem w jednym z ostatnich nr AŚ czy Motoru, że generalnie firmy samochodowe radzą po każdym "przepaleniu" filtra wymieniac olej ...:) Koszta.. Można i nie ale są i przypadki gdzie zacierają się silniki. Sprawdż te ostatnie numery wspomnianych tygodników to będziesz wiedział. W TSI tez występują problemy ale generalnie z tych wcześniejszych lat produkcji do 2010. Potem już są zmodyfikowane części / też ostatnie nr wspomnianych czasopism/. Generalnie polecam Tiguana. Martwię się tylko tym, że jak będę sprzedawał to na dzień dzisiejszy nie mam godnego następcy...
Medyc
Obserwowany

Auto: VW Tiguan
Silnik: 150 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...
    Bezpieczne podróże na rodzinne wakacje
    Zbliża się koniec roku szkolnego, a wraz z nim czas wakacyjnych wyjazdów z rodziną. Wielogodzinna podróż samochodem może być trudna zarówno dla dziecka, jak i jego rodziców. Co można zrobić, żeby ...