VW Vento ---> odpala i gaśnie

02 Lut 2010, 12:43

Witam serdecznie.
Mam problem z moim autem. ( rocznik 1993)
Odpala za pierwszym razem,ale muszę go trochę przygazować. Jednak kiedy zdejmuję nogę z gazu po około 30 sekundach spadają obroty i gaśnie. Ponownie nie chce od razu odpalić. Muszę poczekać około 15 minut i wtedy odpala ale sytuacja się powtarza.
Od jakiegoś czasu zdarzało się, że kiedy dojeżdżałam do świateł czy też do zakrętu i zwalniałam gasł, albo gdy stałam na krzyżówce i wrzucałam luz również gasł z tym,że zawsze odpalał.
Tankuję zawsze na tej samej stacji Lotos, filtr paliwa wymieniałam w grudniu. Alkumulator mam nowy i naładowany ( wyjęłam i podłączyłam po prostownik).
Jestem kobietą i słabo się znam niestety.
Nie mogę nawet dojechać do żadnego warsztatu i zanim zabawię się w akcję "holowanie" chciałabym wiedzieć mniej więcej co mu dolega i na jakie koszta powinnam się szykować.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Fasola1983
Fasola1983
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 02 Lut 2010, 13:51

mechanikiem nie jestem.ale sprawdz czy nie masz wycieków paliwa.ja tak miałem w polo świętej pamięci i była to odma-wąż odpowietrzający.trzeba sprawdzić świece i przewody dużo aut w tym okresie-mrozy ma takie problemy a mechanicy na początku to sprawdzają.
    ryba1977
    ryba1977
    Aktywny

Miejscowość: poznań

02 Lut 2010, 14:18

Rozumiem że silnik benzynowy?
    Do mechanika wyczyścić przepustnicę i sprawdzić silniczek krokowy.
    piotr2273
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objawy uszkodzenia turbosprężarki
      Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...