W miarę zwinne i bezpieczne auto do 12-13 tys

23 Lis 2013, 15:51

Szukam auta niezbyt dużego (ale jeśli będzie duże to mi to przeszkadzać nie będzie, bo lubię przestronność), ale też niezbyt małego jak tico, corsa. W cenie do 12-13 tys
Auto ma być w miarę dynamiczne, ale 200 koni nie potrzebuję, bo mam dopiero 2letnie doświadczenie i nie czuję się zbyt pewnie, i takiej mocy bym nie wykorzystał.
Auto ma mi służyć to poruszania się po mieście + trasy 200 km w jedną stronę od czasu do czasu. Rocznie przejeżdżam 5-7 tys. km. Podróżuję zazwyczaj z jedną osobą lub sam. Jeśli będzie się dało bagażnik na rowery zamontować to w środku auto nie musi być wielkie, jedynie zależy mi żeby było w miarę dynamiczne, i żeby autostradą dało się pojechać 140-150km/h bez hałasu silnika zbliżonego do helikoptera ;) chcę mieć w miarę cicho jak jadę.
A no i przede wszystkim zależy mi, żeby było względnie bezpiecznie. Cenię sobie wygodę, komfort, więc żeby było średnio bogato wyposażone (ale wyposażenie to drugorzędna kwestia, bardziej zależy mi na bezpieczeństwie w razie ewentualnej kolizji).
Oczywiście nie zamierzam z prędkością 100km/h wjechać w tira, ale widziałem kiedyś takie testy na temat bezpieczeństwa samochodów, takie testy zderzeniowe itd. Np. widziałem test volvo s40, i volvo tam dobrze wypadło.
Zainteresowałem się autem Volvo C70, Honda Accord, ale czekam też na inne propozycje :) Jeżdżę mało więc tylko benzyna
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Lis 2013, 16:10

Na temat volvo się nie wypowiadam, nie miałem styczności z tą marką. Polecę jednak coś od siebie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mocą nie powala jednak te 150 można spokojnie jechać autostradą bez większego wysiłku, wiem to z własnego doświadczenia

Jak w benzynie to może taki acord?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Miałem przyjemność kilka tygodni jeździć acoccordem z takim silnikiem i miło to wspominam.

Albo coś mocniejszego co naprawdę jedzie:))
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Może mniej renomowana marka jednak zapewniam, że nie przypomina już dawnej wszechobecnej tandety daewoo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limuzyna Audi A8 L extended
    Życzenie klienta jest priorytetem dla czterech pierścieni, nawet wtedy gdy wymagania wydają się niezwykłe. Przykładem takiego podejścia jest przygotowanie specjalnej wersji Audi A8. Na zamówienie jednego z europejskich ...