Szukam auta na trase

09 Lis 2013, 10:58

Witam serdecznie,
pracuje w Niemczech i szukam samochodu na dojazdy na trasie Polska-Niemcy. Planowany przebieg miesieczny wynosi 3500 km. W jedna strone mam ponad 800 km. Droga caly czas prowadzi autostrada stad szukam ekonomicznego i bezawaryjnego diesla w kwocie okolo 20000-25000. Jesli bedzie mniej tez sie nie obraze :) Auto powinno bez problemu jechac z predkoscia 160kmh przy dobrym wyciszeniu kabiny. Typ nadwozia nie gra dla mnie najwiekszej roli. Mam juz swoje typy w postaci:

Volvo V50 1.6d lub 2.0d
Seat Toledo II 1.9 tdi
VW Passat B5fl 1.9tdi
Opel SIgnum 1.9 cdti

Jestem otwarty na wszelkie inne propozycje i argumenty za i przeciw.

Pozdrawiam
Kasztiks
Nowicjusz

Auto: nie mam

09 Lis 2013, 11:41

Ja polecam e39 3.0 diesel:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przytoczonym przez Ciebie samochodom może brakować mocy na szybkiej trasie.
Diesel 3.0 bmw to jeden z najlepszych silników diesla a przy tym niebywale dynamiczny. Spokojnie możesz się kulać stałą prędkością 160 a jak trzeba to nawet i 200 bez większego wysiłku. Wszystko to przy stosunkowo umiarkowanym apetycie na paliwo.
Nie znam volvo ale miałem styczność z resztą samochodów, które typujesz i bez wątpienia e39 oferuje znacznie więcej.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

09 Lis 2013, 12:07

Kasztiks napisał(a):Volvo V50 1.6d lub 2.0d
Seat Toledo II 1.9 tdi
VW Passat B5fl 1.9tdi
Opel SIgnum 1.9 cdti

Z tych typów najlepiej wybrać Signum. Jest najlepiej wykończony i wyciszony oraz ma dobry silnik. Celuj w 1.9 cdti (150km), ponieważ w tak dużym aucie 120km może nie wystarczać.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lis 2013, 12:13

Dzieki bardzo za odpowiedzi. Na BMW e39 chorowalem zawsze jednak spalanie 3 litrowego diesla jest napewno bez porownania wieksze przy takim uzytkowaniu i masie. Beemka napewno rocznikowo bedzie sporo starsza,ale wykonanie tego samochodu i jakosc to klasa sama w sobie.
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 12:41

I jak wyglada sprawa z serwisowaniem BMW,bo za np.silnikami 1.9tdi z grupy VAG przemawia to,ze kazdy mechanik zna te silniki lepiej niz wlasna kieszen,czesci jest sporo w dobrych cenach. Signum ma bardzo dobre opinie,warto wziac go pod uwage,tym bardziej ze z oplem mam stycznosc w rodzinie (vectra b 1.8 16v) i zlego slowa nie mozna powiedziec,no chyba ze o blachach. -z drugiej jednak strony BMW to BMW:)
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 12:59

Honda Accord 2.2 icdti.
Szwagier miał taka bejce 3.0 w automacie sprzedał bo sporo paliła. Teraz ma takiego accorda i jest bardzo zadowolony.
Z tych co wymieniłeś Opel 1.9 cdti 150KM dobry diesel fiata. Volvo ma diesla 2.0 francuskiego znanego jako hdi 136KM.
Ogólnie w trasy pojemność 2.0 to absolutne minimum przy prędkościach autostradowych.
Spalanie będzie znośne. 1.9 tdi na dłuższą mete bedzie meczący.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

09 Lis 2013, 13:12

Honda tez niczego sobie. Ladne auto. Dodam od siebie tylko,ze nie jestem typem wyscigowca. Potrzebuje komfortowo,bezpiecznie,bezawaryjnie i mozliwie ekonomicznie przejechac na raz 800km.
Aha,i automaty nie wchodza w gre.
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 14:01

Automat niekoniecznie, ale tempomat by Ci sie przydał :) Poczytaj o tym Accordzie nie jest to zły samochód. Silnik ma dobre opinie.
http://www.auto-swiat.pl/1-sprawdzamy-c ... rt-uwagi/1
Auto bardziej dla spokojnych. Jeździłem nim kilka razy i mnie nie powalił na plus moge stwierdzić dobre wyciszenie i to że klekot jak się rozgrzeje jest cichy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2013, 14:06

Dlaczego Cie nie powalil? Chodzi o osiagi? A jak wyglada wykonczenie wnetrza,bo to dla mnie jest dosc istotna kwestia,a nigdy nie mialem w zasadzie stycznosci z japonskimi samochodami.
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 16:01

Wnętrze jest git on ma wersje wypas w skórze z bajerami 08r. Nie powalił mnie bo ja nie lubie diesli. Musisz sie przejechać i zobaczyć czy Ci bedzie pasować chociaż moim zdaniem to jest dość komfortowe auto.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2013, 16:04

A co powiesz na taką e46?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Spalanie w mieście na poziomie 10/11,5l,na trasie z kolei 7/8l.
O silniku raczej nie muszę się wypowiadać ;)
atreyek
Początkujący

Prawo jazdy: 27 11 2012
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Lis 2013, 19:44

Celowalbym w bardziej pojemny samochod od e46. Pokazana przez Ciebie 3 to napewno rakieta,ja bym bardziej potrzebowal ciut obszerniejszego auta. Mialem okazje jechac e46 i jak dla mnie bylo troche zbyt ciasno (mam 195cm wzrostu).
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 21:08

Moglby sie ktos jeszcze wypowiedziec na temat volvo v50 2.0d (1.6d bylby chyba jednak dla mnie zby slaby), oraz o oplu signum 1.9cdti? Opla mozna dostac w miare swiezym roczniku,co nie jes bez znaczenia,tylko czy opel poprawil jakosc blach? I jak wyglada sprawa ze spalaniem tych samochodow?
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 21:43

Spalanie 6 max 7 literków zależy ile jedziesz. Ktoś na forum miał takie Volvo i bardzo zachwalał. Miałem okazje V50 obejrzeć jak kupowaliśmy auto dla żony troche ciasnawe wybraliśmy Mazde 6 zdecydowanie pojemniejsza a to dla nas ważne. Niestety Mazda ma bardzo kiepskiego diesla więc sobie nawet tym nie zawracaj głowy.
Obejrzyj swoje faworyty, przejedz się i wybierz coś. Miałem Opla wcześniej to blache miał ocynk.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2013, 21:58

Mysle,ze na placu boju pozostaje volvo,opel i accord. Tylko czy w tych pieniadzach znajde sensowna honde? Mysle,ze latwiej bedzie znalezc te marki w dobrym stanie niz np. BMW czy VAG.
Kasztiks
Nowicjusz