Szukam auta na trase

09 Lis 2013, 09:58

Witam serdecznie,
pracuje w Niemczech i szukam samochodu na dojazdy na trasie Polska-Niemcy. Planowany przebieg miesieczny wynosi 3500 km. W jedna strone mam ponad 800 km. Droga caly czas prowadzi autostrada stad szukam ekonomicznego i bezawaryjnego diesla w kwocie okolo 20000-25000. Jesli bedzie mniej tez sie nie obraze :) Auto powinno bez problemu jechac z predkoscia 160kmh przy dobrym wyciszeniu kabiny. Typ nadwozia nie gra dla mnie najwiekszej roli. Mam juz swoje typy w postaci:

Volvo V50 1.6d lub 2.0d
Seat Toledo II 1.9 tdi
VW Passat B5fl 1.9tdi
Opel SIgnum 1.9 cdti

Jestem otwarty na wszelkie inne propozycje i argumenty za i przeciw.

Pozdrawiam
Kasztiks
Nowicjusz

Auto: nie mam

09 Lis 2013, 10:41

Ja polecam e39 3.0 diesel:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przytoczonym przez Ciebie samochodom może brakować mocy na szybkiej trasie.
Diesel 3.0 bmw to jeden z najlepszych silników diesla a przy tym niebywale dynamiczny. Spokojnie możesz się kulać stałą prędkością 160 a jak trzeba to nawet i 200 bez większego wysiłku. Wszystko to przy stosunkowo umiarkowanym apetycie na paliwo.
Nie znam volvo ale miałem styczność z resztą samochodów, które typujesz i bez wątpienia e39 oferuje znacznie więcej.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

09 Lis 2013, 11:07

Kasztiks napisał(a):Volvo V50 1.6d lub 2.0d
Seat Toledo II 1.9 tdi
VW Passat B5fl 1.9tdi
Opel SIgnum 1.9 cdti

Z tych typów najlepiej wybrać Signum. Jest najlepiej wykończony i wyciszony oraz ma dobry silnik. Celuj w 1.9 cdti (150km), ponieważ w tak dużym aucie 120km może nie wystarczać.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lis 2013, 11:13

Dzieki bardzo za odpowiedzi. Na BMW e39 chorowalem zawsze jednak spalanie 3 litrowego diesla jest napewno bez porownania wieksze przy takim uzytkowaniu i masie. Beemka napewno rocznikowo bedzie sporo starsza,ale wykonanie tego samochodu i jakosc to klasa sama w sobie.
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 11:41

I jak wyglada sprawa z serwisowaniem BMW,bo za np.silnikami 1.9tdi z grupy VAG przemawia to,ze kazdy mechanik zna te silniki lepiej niz wlasna kieszen,czesci jest sporo w dobrych cenach. Signum ma bardzo dobre opinie,warto wziac go pod uwage,tym bardziej ze z oplem mam stycznosc w rodzinie (vectra b 1.8 16v) i zlego slowa nie mozna powiedziec,no chyba ze o blachach. -z drugiej jednak strony BMW to BMW:)
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 11:59

Honda Accord 2.2 icdti.
Szwagier miał taka bejce 3.0 w automacie sprzedał bo sporo paliła. Teraz ma takiego accorda i jest bardzo zadowolony.
Z tych co wymieniłeś Opel 1.9 cdti 150KM dobry diesel fiata. Volvo ma diesla 2.0 francuskiego znanego jako hdi 136KM.
Ogólnie w trasy pojemność 2.0 to absolutne minimum przy prędkościach autostradowych.
Spalanie będzie znośne. 1.9 tdi na dłuższą mete bedzie meczący.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Folia do oklejania samochodu. Czy naprawdę jest skuteczna?
    Każdy właściciel samochodu chcę przedłużyć okres cieszenia się nowym i pięknym autem tak długo, jak to możliwe, dlatego stara się chronić go przed uszkodzeniami. W tym celu robi przeglądy techniczne, stosuje drogie oleje ...

09 Lis 2013, 12:12

Honda tez niczego sobie. Ladne auto. Dodam od siebie tylko,ze nie jestem typem wyscigowca. Potrzebuje komfortowo,bezpiecznie,bezawaryjnie i mozliwie ekonomicznie przejechac na raz 800km.
Aha,i automaty nie wchodza w gre.
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 13:01

Automat niekoniecznie, ale tempomat by Ci sie przydał :) Poczytaj o tym Accordzie nie jest to zły samochód. Silnik ma dobre opinie.
http://www.auto-swiat.pl/1-sprawdzamy-c ... rt-uwagi/1
Auto bardziej dla spokojnych. Jeździłem nim kilka razy i mnie nie powalił na plus moge stwierdzić dobre wyciszenie i to że klekot jak się rozgrzeje jest cichy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2013, 13:06

Dlaczego Cie nie powalil? Chodzi o osiagi? A jak wyglada wykonczenie wnetrza,bo to dla mnie jest dosc istotna kwestia,a nigdy nie mialem w zasadzie stycznosci z japonskimi samochodami.
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 15:01

Wnętrze jest git on ma wersje wypas w skórze z bajerami 08r. Nie powalił mnie bo ja nie lubie diesli. Musisz sie przejechać i zobaczyć czy Ci bedzie pasować chociaż moim zdaniem to jest dość komfortowe auto.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2013, 15:04

A co powiesz na taką e46?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Spalanie w mieście na poziomie 10/11,5l,na trasie z kolei 7/8l.
O silniku raczej nie muszę się wypowiadać ;)
atreyek
Początkujący

Prawo jazdy: 27 11 2012
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Lis 2013, 18:44

Celowalbym w bardziej pojemny samochod od e46. Pokazana przez Ciebie 3 to napewno rakieta,ja bym bardziej potrzebowal ciut obszerniejszego auta. Mialem okazje jechac e46 i jak dla mnie bylo troche zbyt ciasno (mam 195cm wzrostu).
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 20:08

Moglby sie ktos jeszcze wypowiedziec na temat volvo v50 2.0d (1.6d bylby chyba jednak dla mnie zby slaby), oraz o oplu signum 1.9cdti? Opla mozna dostac w miare swiezym roczniku,co nie jes bez znaczenia,tylko czy opel poprawil jakosc blach? I jak wyglada sprawa ze spalaniem tych samochodow?
Kasztiks
Nowicjusz

09 Lis 2013, 20:43

Spalanie 6 max 7 literków zależy ile jedziesz. Ktoś na forum miał takie Volvo i bardzo zachwalał. Miałem okazje V50 obejrzeć jak kupowaliśmy auto dla żony troche ciasnawe wybraliśmy Mazde 6 zdecydowanie pojemniejsza a to dla nas ważne. Niestety Mazda ma bardzo kiepskiego diesla więc sobie nawet tym nie zawracaj głowy.
Obejrzyj swoje faworyty, przejedz się i wybierz coś. Miałem Opla wcześniej to blache miał ocynk.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2013, 20:58

Mysle,ze na placu boju pozostaje volvo,opel i accord. Tylko czy w tych pieniadzach znajde sensowna honde? Mysle,ze latwiej bedzie znalezc te marki w dobrym stanie niz np. BMW czy VAG.
Kasztiks
Nowicjusz