W208 3.2 - Nie odpala

24 Mar 2018, 22:18

Witam serdecznie,
mam taki dość dziwny problem z moim Mercedesem W208 z silnikiem 3.2 oraz z automatyczną skrzynią biegów. Problem polega na tym, że gdy temperatura wynosi mniej, niż 8 stopni (sprawdzane przy codziennym odpalaniu) samochód po prostu nie chce odpalić i nie ma możliwości zmiany biegu. Jeśli temperatura wynosi więcej, niż 8 stopni, to samochód odpala po prostu na strzała. Co może być przyczyną? Dodam, że nawet serwis Mercedesa nie ma pomysłu i powiedziano mi w serwisie wprost, że mogą rozdziubać silnik i skrzynie biegów, ale wiąże się to z duuużymi kosztami i osobiście mi to odradzali.
mas11n8baph
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 01 2000
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: W208
Silnik: 3.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

24 Mar 2018, 22:32

było coś kombinowane z czujnikiem temperatury? ja to bym tutaj się skłaniał bardziej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Mar 2018, 12:05

A kiedy był wymieniany olej w skrzyni? Nie ma już pory na jego wymianę? Olej w ASB jest bardzo ważny.
Brak możliwości odpalenia silnika może wynikać z problemów ze skrzynią. Z tym, że nie kręci wtedy rozrusznik - to to samo jakbyś próbował odpalać silnik na innym przełożeniu niż P lub N.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

03 Kwi 2018, 19:36

Olej wymieniony był już jakiś czas temu. Niestety to nie brak oleju jest problemem :(. Czujnik temperatur także został wymieniony. Znajomy mechanik oraz dwóch nowo poznanych elektroników sami nie mają pomysłu co może być na rzeczy. Myślimy nad czujnikiem położenia wału korbowego, ale jest taki motyw, że nie idzie go zdemontować - spiekł się skubany i trzeba byłoby go przewiercić, ale czy to warto?
mas11n8baph
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 01 2000
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: W208
Silnik: 3.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1999

05 Kwi 2018, 22:28

czujnik wałka można sprawdzić. Mechanik powinien dać sobie z tym radę bez problemu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000