11 Lut 2025, 16:29
Mam Apollo 185/60/14 M+S. Czy ja wiem, że są gorsze zimą i latem? To drugi komplet jaki robię, wcześniej te same. Pierwszy komplet montowałem przy 142000km (2016). Drugi przy 181000, czyli w grudniu 2024. Bardzo dużo jeżdżę w okolicach od Monachium (Niemcy) do Modeny (Italia). Każdy kto był choć raz zimą w okolicach Innsbruck, Bolzano a ogólnie śmigał po Trydencie wie i czym mowa.
Mój pupowóz w prawdzie to już moherowóz, ja sam 50+ a autko +23. Małe, lekkie (900kg) Polo z silnikiem 1.4 16V.
Na trasach gdy sucho hulam w przedziale 85-110, nigdy więcej, nawet nie po autobahnach.
Apollo to grupa Verdestein czy coś takiego.
Są ok te oponki, nigdy w Alpach zimą jakichkolwiek problemów nie miałem. Niestety, jest minus w stosunku do prawdziwych zimówek tylko taki, że te opony nie nawidzą błota pośniegowego czyli chlapy. Maksymalnie do 50km/h na roztapiającym się śniegu, albowiem auto powyżej 55 zachowuje się wtedy jak gondola albo ponton, lata jakby miał komplet luzów na przednim zawieszeniu.
A latem? Ja ze względu na bardzo wysokie wahania temperatur oraz ciśnienia muszę pompować opony niestety azotem. Tereny z górkami powyżej 2000m.n.p.m. np. wczesną wiosną o poranku przy temperaturze otoczenia powiedzmy+8° a gdy zjadę na dół w okolice Udine czy Wenecji mam już 1-2 m.n.p.m. oraz w południe w słońcu często nawet i +25°C. Gdy dodamy do tego rozgrzaną (czarną oponkę) po dłuższej jeździe na tych samych trasach jednak bardzo czuje się zwykły luft w oponce, zwłaszcza że to auto lekkie jest.
Jeszcze jakieś minusy?
Tak,. głośność opon. Niestety, na lato na trasy do nie wyciszonego auta raczej się nie nadają, no może na krótkie wypady (100-200km) lecz nie na 1000-2000. Moje Polo wyciszałem kiedyś, więc niczego nie słyszę (mam maty bitexowe, maty filcowe i na całym aucie 3 warstwy folii w płynie).
Wielosezonówki są oponami ok lecz nie do wyczynowych autek. To takie opony codzienego użytku w trybie np. 70% miasto 30% trasa.
Czy zauważyłem wydłużoną drogę hamowania?
Nie.
Nie gdy mowa o suchym, o asfalcie po lekkim deszczu i nie ma ubitym śniegu.
Testowałem te Apollo z Fuldami i Dębicą.
Nie widzę różnicy na wymienionych nawierzchniach.
VW Polo III, 6N2, 1.4MPI 16V 55kW/75KM, polift, HB, 2001.03, 182kkm, bez ABS, z klimą, 185/60r14