Zdarte opony

25 Sty 2025, 12:23

Witam
Proszę o pomoc, właśnie przed chwilą zauważyłem przypadkowo, że wszystkie 4 opony całoroczne kupione i zamontowane w grudniu 2023, są dość mocno ścięte od wewnątrz, zwłaszcza opony z przodu, ale te z tyłu też. Jaki jest tego powód? Zwłaszcza, że na poprzednich oponach letnich jeździłem 5 lat i nie było tego problemu xD
Czy to możliwe, że nagle na dwóch osiach mam złą zbieżność i opony tak się zdzierały?
Z góry dziękuję za pomoc.

Edit Dodam, że opony to Pirelli cinturato all season sf2 i utrzymywałem w nich ciśnienie do 2.3 bara.
swiikrzyy
Nowicjusz

25 Sty 2025, 17:15

A kiedy był kolega ostatnio na kontroli geometrii zawieszenia ? Był, to wydruk prosimy do oceny
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sty 2025, 18:25

Dlatego najlepiej kupywać opony używane, przynajmniej nie jest ich żal jak się zetną
słoniu
Nowicjusz

25 Sty 2025, 18:53

słoniu napisał(a):Dlatego najlepiej kupywać opony używane, przynajmniej nie jest ich żal jak się zetną
Nie mają prawa się ścinać jak masz wszystko ok z geometrią. Opony używane to zawsze wątpliwy temat i o ile kiedyś był problem z kupnem nowych tak dzisiaj masz szeroką gamę. Pozostaje jeszcze kwestia tego skąd pochodzą takie używki itd.

swiikrzyy napisał(a):Czy to możliwe, że nagle na dwóch osiach mam złą zbieżność i opony tak się zdzierały?
Dzwina sytuacja ale zbieżność należało by sprawdzić. Dodatkowo warto przyjrzeć się poprawności montażu tych opon. No i jeszcze kwestia tego czy zmieniałeś je miejscami od pierwszego założenia?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2025, 20:05

słoniu napisał(a):Dlatego najlepiej kupywać opony używane, przynajmniej nie jest ich żal jak się zetną

Tia, wujek zdechła rada :D
swiikrzyy napisał(a):A kiedy był kolega ostatnio na kontroli geometrii zawieszenia ? Był, to wydruk prosimy do oceny

Dokładnie zacząć od geometrii, potem przyjrzeć się trzeba oponom bo niestety mogą być kiepskiej jakości pomimo że były renomowanej firmy.
Nie wiem jak wyglądają ale bym przeprowadził śledztwo i szykował się do zakupu nowych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    W gąszczu znaków drogowych - interpretacja przepisów
    Każdy kierowca jest zobligowany, aby stosować się do znaków drogowych. To bardzo ważny element ruchu drogowego, który z wielu przyczyn może być lekceważony i niezauważany przez kierowców. Za niezastosowanie ...