Wałek rozrządu Audi A4 przy dokręcaniu stopek wałka pęka

11 Paź 2012, 21:20

Montowałem dzis wałek rozrządu w audi a4 przy dokrecaniu stopek walka pekła mi jedna stopka ostania tłoki napewno ni byly w gmp pozatym w momecie gdy pekla odstawala jakies pol cm od glowicy teraz pytanie czy jak założe nowa musze robic jakies specjalnie operacje typu docieranie czy cos takiego?
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

11 Paź 2012, 21:45

podpowiem ze musisz kupić nową głowicę praktycznie stopki są robione razem z głowicą, no chyba że będziesz miał farta i dopasujesz inną stopkę od innej głowicy musi być ten sam kod głowicy rok itp a naprawa głowicy czyli dorobienie stopki sie nie opłaca
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

11 Paź 2012, 22:48

wiec zostaje mi szukac stopki o tych samych numerach tak?
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

12 Paź 2012, 07:56

najlepiej żeby stopka była z głowicy z tego samego roku wtedy będzie największe prawdopodobieństwo że stopka będzie pasować. Nie powinieneś nic szlifować bo wtedy wniekształcisz owal stopki
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

12 Paź 2012, 09:21

Jeżeli głowica była szlifowana i są problemy z wałkiem to należy ją zdemontować i wyrzucić
za duży koszt centrowania otworów oraz brak maszyn do takiej obróbki
Jak znajdziesz głowicę to weź wszystkie stopki i teraz trzeba wybrać odpowiednią.
Wałek musisz zdemontować i montować stopki dobra będzie ta której otwór IDEALNIE się pokryje z otworem w głowicy.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego Polacy kochają miejskie hybrydy?
    W samochodach do miasta najbardziej cenimy niskie spalanie i wysoki moment obrotowy pozwalający na szybsze włączanie się do ruchu, dostępny w możliwie najniższym zakresie obrotów. Jeszcze do niedawna warunki te spełniały ...