Polo 1.3 nie zbiera się na obroty i inne...

11 Paź 2012, 23:46

Witam. Od prawie roku mam problem z obrotami. Otóż gdy odpalam Polówke silnik zaczyna pracować dosłownie jak traktor, klekocze jak diesel, strasznie kopci z wydechu,a gdy mocniej przygazuję nie może zebrać się na obroty, gaz do dechy,a Polówka popierdzi i pomału pomału zbierze się. Problem ten występuje jedynie wtedy gdy silnik jest zimny. Pluje również benzyną z wydechu i mocno czuć zapach benzyny. Problem jednak zanika gdy przerzucę na LPG, silnik zaczyna pracować równo, jak należy,ale pozostaje 1 problem pluje wtedy gazem z rury wydechowej. Jeździłem po mechanikach i nikt nie był mi w stanie do końca pomóc. Wymieniłem kable i kopułkę, myślałem,że nie dostaje odpowiedniej iskry i nie spala po prostu wszystkiego przez to pluje i nic, dalej to samo. Przymierzam się jeszcze do wymiany świec, potem kończą mi się pomysły. Może miał ktoś taki sam problem lub chociaż wie co może być przyczyną?
Pozdrawiam Damian
Biellik
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 05 1990
Auto: VW Polo
Silnik: 1.3 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

12 Paź 2012, 00:07

Może jest to przestawiony zapłon? Ewentualnie jakaś świeca jest niesprawna i nie spala mieszanki, wyrzucając ją poprzez wydech.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

12 Paź 2012, 00:48

a jeśli to jednak świece to przez nie też może chodzić jak diesel?
Biellik
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 05 1990
Auto: VW Polo
Silnik: 1.3 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994